1. Aktualności
  2. Świat
Unia Europejska

Stopniowe wzrosty półproduktów mleczarskich w Europie

Źródło: Komisja Europejska
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Przegląd najważniejszych wydarzeń według raportu Komisji Europejskiej:

  • spadek cen spotowych mleka na poziomie 51,0 c/kg (31.12.2023);
  • ceny masła w UE: 546€/100 kg, +0,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny OMP w UE: 264€/100 kg, +0,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • ceny WMP w UE: 369€/100 kg, +0,4% w ciągu ostatnich 4 tygodni
  • ceny cheddara w UE: 348€/100kg, +0,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
  • spadek kosztów energii i pasz o (-0,5%); w 52. tygodniu w porównaniu z poprzednimi 4 tygodniami;
  • GDT ostatnia aukcja (02.01.2024): ogólny wskaźnik cen +1,2%, przy wzroście cen AMF (+0,2%), masła (+2,1%) i WMP (+2,5%); oraz spadek cen OMP (-0,1%), serów (-2,4%), laktozy (-5,0%) i SMP (-0,9%);
  • Oceania jest bardziej konkurencyjna cenowo w przypadku masła i WMP, podczas gdy ceny w USA są bardziej konkurencyjne w przypadku sera cheddar i OMP;
  • poziom skupu mleka krowiego w UE wzrósł o +0,4% w okresie styczeń–październik 2023 r. w porównaniu do stycznia–października 2022 r.;
  • ewolucja przetwórstwa mleka w UE w okresie styczeń-październik 2023 r. w porównaniu do tego samego okresu ubiegłego roku: wzrost w przypadku masła (+3,3%), WMP (+4,0%), śmietany (+2,7%), mleka spożywczego (+0,4%), serów (+1,7%), mleka fermentowanego (+1,7%) i zagęszczonego (+6,2%) oraz spadek w przypadku OMP (-4,7%).

Warte przeczytania