
Mała stabilizacja cen półproduktów

Przegląd najważniejszych informacji z rynków mleczarskich produktów masowych:
• ceny masła w UE: 477 €/100 kg, +2,2% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny OMP w UE: 250 €/100 kg, +1,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny WMP w UE: 349 €/100 kg, +1,0% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny sera cheddar w UE: 360 €/100 kg, -2,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• podwyżka spotowej ceny mleka IT do 49,0 c/kg (4 czerwca);
• spadek kosztów paszy (-2,1%) i wzrost kosztów energii (+1,1%) w 22 tygodniu w porównaniu do poprzednich 4 tygodni;
• unijne średnie ceny skupu mleka spadły o 5,4% w kwietniu 2023 r. (47,6 centów/kg) i wzrosły +2,9% w porównaniu z kwietniem 2022 r.; szacunkowa cena na maj: 46,6 c/kg (-1,9%);
• ostatnia aukcja GDT (6.06.2023): ogólny wskaźnik cen -0,9%. Spadek cen maślanki w proszku (-2,4%) i WMP (-3,0%); wzrost cen AMF (+1,8%), masła (+0,5%) i sera (+7,4%). SMP stabilny.