1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Sierpc (OSM) usprawnia produkcję serów

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Prace nad rozwojem produktów Spółdzielni są prowadzone od dłuższego czasu i dotyczą możliwości zastosowania różnych opakowań oraz sposobów obróbki mleka oraz prowadzenia procesu dojrzewania sera. Jak dowiaduje się portal forummleczarskie.pl w latach 2018-2021 przeprowadzano próby prasowania serów dojrzewających przy użyciu pilota urządzenia Formatic firmy Alpma. Próby przeprowadzano w celu ewentualnego wykorzystania przy projektowaniu kolejnej serowni. 

Różnorodność modyfikacji procesu technologicznego wykonana podczas przeprowadzania prób na urządzeniu Formatic zostanie wykorzystana przy wyborze kolejnych technologii. Zarząd Spółdzielni prowadzi również działania związanie z poprawą efektywności organizacyjnej i energetycznej. Prowadzone są prace nad modyfikacją linii pakującej w celu zmniejszenia pracochłonności pakowania serów. W celu oszczędności energii cieplnej wymieniono dwa kotły gazowe starej generacji i zastąpiono je jednym wydajniejszym, oraz zastosowano sprężarki nowego typu z falownikami w celu oszczędności energii elektrycznej zużywanej do zaopatrzenia działów produkcyjnych w powietrze.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania