1. Aktualności
  2. Świat
Węgry

Węgry: Sole-Mizo zmniejsza emisję GHG

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© sole-mizo

Sole-Mizo to członek rolno-spożywczej Grupy Bonafarm i największa firma mleczarska w kraju nad Dunajem o przychodach 224 mln euro. Sole-Mizo przetwarza 384 tys. ton surowca rocznie. Skupuje surowiec od 164 rolników, który przetwarza w 4 zakładach na Węgrzech (Szeged, Backsbokod, Csorna, Marcali). Firma posiada jeden zakład w Serbii i dwa centra logistyczne w Rumunii.

Mleczarnia w swoim raporcie ogłosiła, że  latach 2015-2020 zmniejszyła emisję gzów cieplarnianych z 92,4 do 74,7 ton CO2/1 kilotonę surowego mleka. Policzona przez Sole-Mizo emisja dotyczy emisji gazów cieplarnianych pochodzących z zużycia energii, płynów klimatyzacyjnych, eksploatowanych pojazdów i wózków widłowych w 4 węgierskich zakładach i magazynie w Szeged. Uwzględnione gazy to: CO2, CH4, N2O, HFC, PFC, SF6.

Firma zredukowała ilość środków myjących używanych do mycia wózków używanych z cottage-cheese z 2,4 l do 1,8 l w przeliczeniu na wózek. W skali miesięcznej obniżono zużycie plastiku o 125 kg. 36% opakowań Tetra Pak było certyfikkowanych przez Bonsucro. Wskaźnik surowców roślinnych w kartonach wyniósł: 77% dla Prisma, 88% dla Edge i 93% dla TT3.

Do 2025 r. 25% wszystkich butelek PET będzie zastąpionych butelki rPET. Do tego samego roku 100% używanych materiałów opakowaniowych ma nadawać się do recyklingu na koniec 2020 r. było to 93,5%).

Sole-Mizo osiągnęła 31% poziom redukcji ścieków w przeliczeniu na tonę surowego mleka. Jeszcze w 2015 r. było to 59,7 kg/t surowego mleka. W 2020 r. było to 41,1 kg/t. Do 2025 r. firma planuje zmniejszyć o 25% ilość ścieków poprodukcyjnych wysłanych do oczyszczalni.

Warte przeczytania