Mleczarnia Końskie (OSM) zaliczyła gwałtowny spadek przychodów i zauważalny spadek w skupie

Wielkość dostaw surowca do mleczarni Końskie (OSM) spada w ostatnich latach: w 2019 r. spadła o 3,4%, a w 2020 r. o 5,5%. Zarząd mleczarni wskazuje jednak, że o 12% spadła liczba dostawców. Rośnie jednak udział mleka odbieranego ze zbiorników indywidualnych, co jest sygnałem pozytywnym. Zdolności przerobowe firmy wynoszą: w zakładzie miejskim 200 tys. l i 300 tys. l w proszkowni.
Mleczarnia w ostatnim roku zwiększyła produkcję twarogów i serów o 3,6% oraz masła o 6,8%, dalej mleka i maślanki w proszku o 5,6%. Niewielką korektę w dół odnotowano w kategorii mleka i napojów mlecznych.
Przychody ze sprzedaży ogółem spadły z 152 mln zł do 123,8 mln zł, z czego sprzedaż produktów wyniosła 117 mln zł. Spółdzielnia zwraca uwagę na presję na zwiększanie ceny mleka ze strony dostawców. Pomimo trudnych okoliczności funkcjonowania udało się uzyskać 495 tys. zł zysku.