Moniecka (SM): Przygotowywanie tradycyjnych potraw w domu stało się alternatywą dla jedzenia w restauracjach
– Polacy zdecydowanie zaczęli przyglądać się temu, co i jak jedzą. Zaczęliśmy czytać etykiety, wybierać zdrowsze produkty, a także odżywiać się bardziej świadomie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ewa Polińska, Ekspert w spółdzielni Mońki (MSM). – Tłuszcz mleczny jest najlepiej trawiony spośród pozostałych tłuszczów w naszym pożywieniu. Jest także zbilansowany pod względem różnorodności kwasów tłuszczowych. W efekcie znalazł stałe miejsce na liście zakupów w wielu gospodarstwach domowych. Niezwykle istotnym aspektem jest edukacja żywieniowa Polaków. To „tylko tyle”, ale i „aż tyle”. Mało kto zdaje sobie sprawę, że masło, oprócz tego, że nadaje smaku, posiada wiele cennych walorów – zawiera witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach z grupy A, D, E, K.
– Firmy z branży spożywczej powinny aktywnie uczestniczyć w zmianach nawyków żywieniowych Polaków, prezentując przykłady i wspierając w przestrzeganiu zdrowej i zbilansowanej diety. Według naszych obserwacji tłuszcz mleczny wciąż jest jednym z najbardziej popularnych produktów, które stanowią podstawę list zakupowych Polaków. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na fakt, że przygotowywanie tradycyjnych potraw w domu stało się nową alternatywą dla jedzenia w restauracjach. A jak wiadomo, masło często jest jednym z podstawowych składników w tradycyjnej kuchni – podkreśla nasza rozmówczyni.