Giżycko (OSM): Trudny, choć udany rok
Spółdzielnia w 2019 r. zrealizowała zarówno planowane inwestycje jak i zwiększyła produkcję wyrobów o dodatnim wskaźniku rentowności. Co istotne, spółdzielnia wykorzystuje moce przerobowe już w 100%. Było to możliwe dzięki zwiększonemu skupowi, który wzrósł z roku na rok o 9% do 281 mln litrów. Cały 2019 r. spółdzielnia Giżycko (OSM) zamknęła kwotą 550,2 mln zł przychodów. Większość swoich przychodów mleczarnia Giżycko (OSM) uzyskała z eksportu. Największe wzrosty produkcji zrealizowano w zakresie serów (+19%) i śmietany przerobowej (+16%).
Firma prowadziła intensywne działania inwestycyjne. W 2019 r. wydano na ten cel 37,6 mln zł. Najwięcej wydano na linię do wiórkowania, rozbudowę aparatowni, urządzenia do produkcji sera typu mozzarella, dalej do zagęszczania serwatki, mikrofiltracji, odbioru mleka i procesów CIP. Znaczące kwoty przeznaczono również na linię do produkcji masła.
Co istotne, spółdzielnia nie korzystała z kredytów i pożyczek.
Mleczarnia Giżycko (OSM) zamknęła 2019 r. dodatnim wynikiem finansowym: 0,81 mln zł