1. Aktualności
  2. Polska

Ukraina: Spadek produkcji mleczarskiej w 2009 r.

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Barbara Wiercińska
© FAMMU/FAPA

Ubiegły rok był kolejnym, w którym spadła ukraińska produkcja mleka. Wytworzono 11,6 mln ton surowca, o 1,3% mniej niż rok wcześniej. Należy przy tym wspomnieć, że są to dane urzędowe, a ukraińscy niezależni eksperci od dawna szacują faktyczną produkcję mleka na Ukrainie o 15-20% niżej niż podaje się oficjalnie. Znaczny odsetek surowca wytwarzany jest poza tym w małych rodzinnych gospodarstwach, gdzie bardzo trudno o należytą jakość. Dlatego tylko około 40% krajowego wolumenu mleka trafia do mleczarni. Branża mleczarska wciąż ma nadzieję, że inwestycje centralne pobudzą wzrost produkcji towarowej.

Ostatnia ciężka zima doprowadziła do dodatkowych kłopotów z podażą. Silny, niemal 8% spadek dotknął np. produkcję podstawowych na Ukrainie typów nabiału – mleka spożywczego i artykułów świeżych (odpowiednio 0,8 oraz 0,5 mln ton), w wyniku czego silnie wzrosły ceny detaliczne.
Produkcja masła zmalała o 12%, lodów o 14%, a mleka skondensowanego o 18%. Zniżki nie ominęły segmentów artykułów trafiających w dużej mierze na eksport, szczególnie mleka w proszku (P30%), a w mniejszym stopniu serów (P6%): 1/3 tych wyrobów jest z powodu wyższych cen sprzedawana za granicę, głównie do Rosji. Szacunkowe dane za 2009 r. przedstawia wykres.