1. Aktualności
  2. Polska

Włochy: Połowa mozzarelli z importowanego mleka

Źródło: Gazeta Wyborcza
Autor: Barbara Wiercińska

Eksperci z uniwersytetu Bari po skontrolowaniu mozzarelli z pięciu różnych włoskich zakładów mleczarskich ustalili, że jedna trzecia produktów nie została wyprodukowana wyłącznie ze mleka świeżego. Do produkcji mozzarelli używano skrzepu mleka lub zamrożonego mleka zsiadłego – oba składniki często sprowadzano z zagranicy, głównie z Polski, Litwy, Węgier i Niemiec. Stowarzyszenie włoskich rolników szacuje, że połowę mozzarelli na rynku włoskim wyprodukowano z zagranicznego świeżego mleka lub jego derywatów. W zeszłym roku sprowadzono do Włoch około 2 mld mleka i jego pochodnych. Tymczasem konsumenci nie są świadomi, skąd pochodzi mleko, ponieważ producenci nie mają obowiązku podawania takiej informacji na etykiecie.