1. Aktualności
  2. Świat

Turcja: AK Gida stawia na rozwiązania Oystar Hassia

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© oystar

Turecki producent AK Gida, będący częścią największej tureckiej grupy wytwarzającej żywność: Ülker, powiększył zdolności produkcyjne swoich kremowych serków. Firma zamówiła dotąd linię napełniającą i zamykającą aseptycznie, model THM 16/48 Oystar Hassia.
– To było naszym celem, aby uzyskać najleosze rozwiązanie dla naszego topowego produktu – wyjaśnia Ömer Murat Gümüşdağ, Dyrektor Produkcji w AK Gida. – Oystar Hassia dostarcza nam najwyższej jakości innowacyjne maszyny od lat I dlatego jest najlepszym partnerem teraz, kiedy chcemy osiągnąć nasz cel.


Oystar Hassia już w 2003 roku zakupił maszynę aseptyczną do produkcji puddingów. Następne dwie linie dostarczył w 2007 roku: do Pakowania sosó czekoladowych I produkcji serów kremowych.
Nowa linia THM 16/48 ma wydajność 54 tysięcy 45 g kubeczków na godzinę i może sprawnie przełączyć się do pakowania w kubeczki 35 g, w które pakowane są puddingi czekoladowe Smartt.
AK Gida ma zakąłdy produkcyjne w Sakarya, Lüleburgaz, Karaman, Kahramanmaraş i Aydın. Wytwarza sery, jogurty, mleko pasteryzowane, serki kremowe, masło i inne wyroby pod markami İçim, Smartt, Petit Suisse, Alpella i Dolcia. Zatrudnia 2500 osób.