1. Aktualności
  2. Świat

Turcja: Unilever otwiera fabrykę lodów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© unilever

Nowy zakład w Konya posiada certyfikację LEED, wykorzystuje deszczówkę, ciepło powstające podczas procesu produkcyjnego i lepiej ogranicza jego straty. Fabryka ma wytwarzać lody takich marek jak: Cornetto, Max i Twister. To 35. fabryka lodów Unilevera na świecie i ośmy zakład koncernu w Turcji.


Unilever działa na tureckim rynku lodów od 1990 roku i od tego czasu przejął ponad 70% rynku. Zakład w Konya ma potencjał wytwórczy 80 mln litrów lodów rocznie z opcją rozbudowy do 200 mln litrów. Pier Luigi Sigismondi, Szef Łańcucha Dostaw Unilevera w Turcji wskazuje na rosnący popyt wewnętrzny i znaczące możliwości dalszej ekspansji.
Miasto Konya zostało wybrane ze względu na kwalifikowaną siłę roboczą, niskie ryzyko trzęsień ziemi, łatwy dostęp do surowców, rozwiniętą logistykę i infrastrukturę.