1. Aktualności
  2. Świat

Fonterra porządkuje sprawę WPC80, lecą głowy: aktualizacja

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
Theo Spierings; © fonterra

Dyrektor Zarządzający Fonterra Milk Products Gary Romano złożył dymisję w związku z aferą zatrucia WPC80 (koncentratu białek serwatkowych) bakteriami Clostridium. Firma informuje o natychmiastowym skutku tej rezygnacji.
Dyrektor Naczelny Fonterry, Theo Spierings ustanowił Maury Leyland jako osobę odpowiedzialną za wszystkie procesy związane z wycofywaniem zainfekowanego WPC80 z rynku. Maury Leyland przeprowadzi także przegląd procedur i pogłębioną analizę procesów biznesowych, systemów śledzenia produktów oraz sposobów podejmowania decyzji.


Działania te mają związek z wpadką Fonterry o której pisaliśmy 06.08., a która dotyczyła znalezienia szczepów Clostridium powodujących zatrucie jadem kiełbasianym.
Fonterra chce przeprowadzić analizę działania procesów i mechanizmów w tej sprawie, aby wykluczyć taką wpadkę w przyszłości. Specjalny zespół złożony ze specjalistów ds. technologii, audytów, strategii, handle i finansów ma zbadać wspomniane procesy. Całość prac zostanie zamknięta pod koniec sierpnia