1. Aktualności
  2. Polska

Doda i Trubadurzy gwiazdami II Światowego Dnia Mleka organizowanego przez Mlekovitę

Źródło: forummleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forummleczarskie.pl
© forummleczarskie.pl

W dniach 4- 5 lipca 2009 roku, w Wysokim Mazowieckim, Mlekovita (GK) zorganizowała obchody II Światowego Dnia Mleka w Polsce – Ogólnopolskiego Święta Mleka, na których bawiły się tysiące konsumentów mleka i produktów mlecznych.
Uroczystości rozpoczęły się już w sobotę 4 lipca, kiedy to odbyła się Mleczna Feta dla najmłodszych. Podczas gier i zabaw najmłodsze pokolenie poznawało zalety codziennego spożywania mleka i produktów mlecznych. W dniu 5 lipca odbyła się uroczysta konferencja prasowa, w której – oprócz przedstawicieli krajowych i regionalnych mediów - uczestniczyły autorytety z dziedziny mleczarstwa. Podkreślano dynamiczny rozwój polskiego mleczarstwa, oraz aspekty zdrowotne produktów mleczarskich.
II Światowemu Dniu Mleka – Ogólnopolskiemu Świętu Mleka towarzyszyły konkursy z atrakcyjnymi nagrodami oraz występy znanych gwiazd estrady. Imprezę prowadzili Hanna Śleszyńska i Robert Rozmus. Rozrywkę na światowym poziomie zapewniali m.in.: Trubadurzy, gwiazdą wieczoru była Doda.

Nieodłączną częścią imprezy są Mistrzostwa w Piciu Mleka. Tegorocznym mistrzem został Grzegorz Kulesza, który litr mleka wypił w ciągu zaledwie 7,4 sekundy. Za ten wyczyn został nagrodzony skuterem.
Tradycyjnie w Miasteczku Zdrowia można było bezpłatnie skorzystać z badań lekarskich: zmierzyć ciśnienie, także poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Światowy Dzień Mleka jest obchodzony od 9 lat z inicjatywy ONZ. W akcji propagowania mleka jako niezbędnego i najbardziej wartościowego składnika codziennej diety człowieka bierze udział 35 krajów, w tym także Polska.
Celem tej globalnej imprezy jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na konieczność spożywania mleka i produktów mlecznych jako źródła zdrowia, gdyż spożycie mleka w Polsce pozostaje znacznie mniejsze niż w innych krajach. Wystarczą dwie szklanki mleka i dwa plasterki sera, by uzupełnić dzienne niedobory wapnia w naszym organizmie.
Jak wynika z wieloletnich badań naukowych mleko oraz jego przetwory należą do najbardziej wszechstronnych produktów pod względem wartości odżywczej. Mleko jest bardzo dobrze tolerowane i łatwo przyswajalne przez organizm. Szczególnie ważne jest, aby mleko i jego produkty bogate w wapń spożywały dzieci i młodzież, gdyż ich układ kostny dopiero się tworzy. Jednak także dorośli muszą uzupełniać niedobory wapnia i witamin, aby wzmacniać swój system immunologiczny, zapobiegać chorobom metabolicznym, takim jak miażdżyca czy nadciśnienie i poprawiać kondycję umysłową.