1. Aktualności
  2. Polska

IJHARS: Kontrola planowa w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych

Źródło: ijhar-s.gov.pl
Autor: Barbara Wiercińska

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w II kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS, przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych, w tym: mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych (w tym masła), mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów smażonych, parzonych, podpuszczkowych oraz topionych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań. Kontrolę przeprowadzono łącznie w 88 zakładach przetwórstwa mlecznego (tj. skontrolowano 35,2% producentów przetworów mlecznych zarejestrowanych w WIJHARS). Z wynikami kontroli można zapoznać się na stronie JHARS.