
Fonterra zainwestuje równowartość 490 mln euro

Fonterra, nowozelandzki gigant mleczarski, ogłosiła inwestycję o wartości 75 mln NZD (równowartość ok. 37 mln euro) w rozbudowę produkcji masła w strategicznym zakładzie w Clandeboye w South Canterbury. Jest to kluczowy element szeroko zakrojonych strategicznych inwestycji spółdzielni, mających na celu wzrost efektywności, zyskowności i przygotowanie firmy na zmiany wynikające z planowanej sprzedaży biznesu konsumenckiego Grupie Lactalis.
Ambitny plan finansowy i cele strategiczne
Jak podkreślił Miles Hurrell, dyrektor generalny Fonterry, spółdzielnia planuje zainwestować aż 1 mld NZD (ok. 490 mln euro) w ciągu najbliższych trzech do czterech lat. Celem tych inwestycji mleczarskich jest osiągnięcie efektywności kosztowej oraz utrzymać obecny poziom zysków w w sytuacji sprzedaży konsumenckiego biznesu Grupy.
– Ta inwestycja wspiera nasz cel strategiczny. Zwiększamy produkcję produktu o wysokiej wartości i poprawiamy nasz asortyment – skomentował Miles Hurrell, wskazując na rosnący globalny popyt na masło.
Szczegóły inwestycji i zwiększenie mocy produkcyjnych
Inwestycja w Clandeboye umożliwi budowę nowoczesnej linii do produkcji masła, co zwiększy obecne moce produkcyjne zakładu o znacząced 50 tys. ton masła rocznie. Nowe produkty mleczne trafią do globalnych odbiorców składników mlecznych oraz do dynamicznie rozwijającego się sektora HoReCa. Zakład będzie produkować masło niesolone spełniające rygorystyczne, zróżnicowane wymagania rynkowe, w tym kluczowe certyfikaty Halal i Kosher, co otworzy nowe rynki zbytu.
Anna Palairet, dyrektor operacyjny Fonterry, dodała, że rozbudowa przyczyni się również do rozwoju lokalnego rynku pracy, tworząc 16 nowych miejsc pracy w Clandeboye. Rozpoczęcie inwestycji zaplanowano na grudzień 2025 r., a oddanie nowej linii do użytku ma nastąpić na początku 2027 r. Produkcja ma ruszyć w kwietniu 2027 r.
Szerszy kontekst inwestycyjny Fonterry
Inwestycja w produkcję masła jest trzecią dużą inicjatywą Fonterry na Wyspie Południowej w ostatnim roku. Dotychczas w toku są inwestycje o wartości:
- 37 mln euro w zaawansowany ośrodek białkowy w Studholme (planowane zakończenie budowy: początek 2026 r.).
70 mln euro na nową fabrykę śmietany UHT w Edendale, mającą zwiększyć moce produkcyjne dla produktów dla działu gastronomicznego (zakończenie planowane na drugą połowę 2026 r.).
Zastosowanie produktu
Masło niesolone z Clandeboye znajdzie zastosowanie zarówno u klientów działu Ingredients (NZMP), jak i Foodservice (Anchor Food Professionals). Jest ono popularnym wyborem w produktach takich jak rogaliki, ciastka duńskie, chleb, ciasta i ciasteczka, a także jest coraz częściej wykorzystywane w tradycyjnych chińskich wypiekach. Fonterra sprzedaje masło niesolone bezpośrednio klientom pod marką Ingredients, NZMP, oraz Foodservice, Anchor Food Professionals.
