
Skup mleka rośnie najszybciej w Irlandii, Wielkiej Brytanii oraz USA

Według statystyk unijnych w okresie styczeń-lipiec 2025 r. skup mleka krowiego w UE spadł o -0,4% (+0,1% po uwzględnieniu roku przestępnego); w lipcu 2025 r. skup wzrósł o +0,6%. Najwyższa dynamika skupu w okresie styczeń-lipiec 2025 r. (po uwzględnieniu roku przestępnego) miała miejsce: w Irlandii (+6,6%), Węgrzech (+5%) i Cyprze (+3,9%). Największe spadki wystąpiły w Chorwacji (-7,6%), Bułgarii (-4,6%) i w Grecji (-3,7%).
W lipcu 2025 r. produkcja mleka spadła o -4% w Australii, podczas gdy w Nowej Zelandii wzrosła o +0,6%, w USA o +3,4% i w Wielkiej Brytanii o +4,9%.
Zmiany w produkcji w UE w okresie styczeń-lipiec 2025 r.: masło (+3,1%), odtłuszczone mleko w proszku (-2,4%); PMP (-0,3%), mleko zagęszczone (-10,9%), śmietanka (-2,7%), mleko pitne (-1,8%), mleko fermentowane (+1,1%), ser (+1%);
Zaledwie 3,3% całkowitego mleka surowego skupionego w lipcu 2025 r. w UE stanowiły produkty ekologiczne. Państwami członkowskimi o najwyższym udziale mleka ekologicznego w całkowitym mleku surowym były w lipcu 2025 r.: Austria (17,1%), Szwecja (9,9%) i Dania (9,6%). Najniższy wskaźnik wystąpił po raz kolejny w Polsce i Irlandii (0,1%) oraz Bułgarii (0,2%).
