1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Kosów Lacki (OSM) zwiększy produkcję serów

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© kosów lacki (osm)

– Wreszcie, po dwóch latach oczekiwania, na początku roku podpisałem umowę z ARiMR na kwotę prawie 10 mln złotych – powiedział o otrzymanych środkach z KPO Andrzej Minarczuk, prezes zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM). – W ślad za tym niezwłocznie podjęliśmy działania zmierzające do szybkiego wyłonienia wykonawców poszczególnych inwestycji. Najważniejsza, najpilniejsza i długo oczekiwana jest budowa nowej maszynowni chłodniczej. Budujemy ją kompletnie nową, amoniakalną, o trzykrotne większej wydajności chłodu niż mamy obecnie. Maszynownia będzie zabezpieczać w chłód obecny zakład, ale uwzględniamy też możliwość doprowadzenia chłodu do nowych działów. 

– Ponadto wybudujemy linię do produkcji serów podpuszczkowych niedojrzewających z przyprawami, a także nową trafostację. Zakupimy prasę do suszenia osadu oraz zwiększymy istniejące instalacje fotowoltaiczne. Ciekawym, nowatorskim projektem będzie instalacja do wykorzystania ciepła odpadowego z silnika kogeneracyjnego. To są najważniejsze i dość drogie, bo wielomilionowe inwestycje, na które zdecydowaliśmy się po podpisaniu umowy na dofinasowanie z KPO. Tym samym plany inwestycyjne na 2025 rok są wyjątkowo imponujące. Trwają też prace związane ze zbliżającą się w przyszłym roku rocznicą 100-lecia funkcjonowania spółdzielni. OSM w Kosowie Lackim to jeden z najstarszych i ciągle dobrze funkcjonujących za kładów na Mazowszu. Marketing spółdzielni koncentruje się na zbieraniu materiałów archiwalnych do książki, rozmowach z najstarszymi rolnikami i pracownikami zakładu oraz przygotowaniu do ufundowania sztandaru. Planujemy też na tę wyjątkową rocznicę zaskoczyć konsumentów nowymi produktami – dodał Andrzej Minarczuk, prezes zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM). 

– W strukturze wyrobów wyprodukowanych w 2024 roku sery zajmują 70% ogółu produkcji. Jesteśmy typowym zakładem serowarskim, a po wybudowaniu nowej serowni taki profil produkcji będzie pewnie obowiązywał przez najbliższe kilkanaście lat. Zwiększamy produkcję serów, która oscyluje w granicach 5 tys. ton rocznie – podkreślił Andrzej Minarczuk.

Warte przeczytania