Fluor [F]
Fluor jest ważny dla ochrony zębów przed próchnicą, chociaż nadmierne ilości mogą sprawić, że na zębach pojawiają się plamki. Stosowany w profilaktyce próchnicy zębów, słabych kości. Na wchłanianie fluoru wpływa wapń. Zalecane spożycie: 3,5 mg/dzień.
Funkcje w organizmie
Zapobiega próchnicy zębów, chroni przed osteoporozą i leczy ją, zapobiega chorobom serca, chroni przed zwapnieniem narządów i struktur mięśniowo-kostnych.
Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne na produktach żywnościowych [3]
- Fluorek pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów
Objawy niedoboru
Próchnica zębów, osteoporoza.
Objawy nadmiaru
Plamki na zębach, osteoporoza, ostrogi kostne, fluor powoduje przedwczesne starzenie się tkanek, skóry i tętnic, osteoporoza.
Dzienna referencyjna wartość spożycia: 3,5 ( mg) [3].
Źródła w żywności
Woda pitna, ryby, soja, wątroba, herbata, marchew, kapusta, brokuły, szpinak, rzeżucha.