1. ABC Nabiału
  2. Składniki odżywcze
  3. Składniki mineralne
  4. Fluor [F]

Fluor [F]

Fluor jest ważny dla ochrony zębów przed próchnicą, chociaż nadmierne ilości mogą sprawić, że na zębach pojawiają się plamki. Stosowany w profilaktyce próchnicy zębów, słabych kości. Na wchłanianie fluoru wpływa wapń. Zalecane spożycie: 3,5 mg/dzień.

Funkcje w organizmie

Zapobiega próchnicy zębów, chroni przed osteoporozą i leczy ją, zapobiega chorobom serca, chroni przed zwapnieniem narządów i struktur mięśniowo-kostnych.

Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne na produktach żywnościowych [3]

  • Fluorek pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów

Objawy niedoboru

Próchnica zębów, osteoporoza.

Objawy nadmiaru

Plamki na zębach, osteoporoza, ostrogi kostne, fluor powoduje przedwczesne starzenie się tkanek, skóry i tętnic, osteoporoza.

Dzienna referencyjna wartość spożycia: 3,5 ( mg) [3].

Źródła w żywności

Woda pitna, ryby, soja, wątroba, herbata, marchew, kapusta, brokuły, szpinak, rzeżucha.