E-163 Antocyjany
Naturalne barwniki żywności, należą do barwników flawonowych, które pełnią funkcje ochronne. Barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Barwa antocyjanów zależy do pH, w kwaśnym pH mają barwę czerwoną, a wraz ze wzrostem pH zmieniają barwę na niebieską. Pod wpływem temperatury brunatnieją. Są odporne na utlenianie i działanie światła.
Występowanie
W ciemnych winogronach i czerwonej kapuście.
Mechanizm działania
Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Zastosowanie w przemyśle
Stosowane jako barwniki produktów spożywczych, są oznaczone symbolem E163.
Grupa: Barwniki
Funkcja: Barwnik spożywczy
Szkodliwość: bezpieczny