1. ABC Nabiału
  2. E-dodatki
  3. Barwniki
  4. E-163 Antocyjany

E-163 Antocyjany

Naturalne barwniki żywności, należą do barwników flawonowych, które pełnią funkcje ochronne. Barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Barwa antocyjanów zależy do pH, w kwaśnym pH mają barwę czerwoną, a wraz ze wzrostem pH zmieniają barwę na niebieską. Pod wpływem temperatury brunatnieją. Są odporne na utlenianie i działanie światła. 

Występowanie

W ciemnych winogronach i czerwonej kapuście. 

Mechanizm działania 

Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.

Zastosowanie w przemyśle 

Stosowane jako barwniki produktów spożywczych, są oznaczone symbolem E163.

Grupa: Barwniki 

Funkcja: Barwnik spożywczy 

Szkodliwość: bezpieczny