Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Odmiany wegetarianizmu

Istnieje wiele odmian wegetarianizmu. Do najbardziej rozpowszechnionej odmiany należy laktoowowegetarianizm, który polega na rezygnacji z potraw mięsnych. Do jadłospisu dopuszczone są natomiast niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. nabiał, jajka, miód. Kolejną odmianą jest laktowegetarianizm, który wyłącza z jadłospisu jajka, ale dopuszcza jeszcze spożywanie mleka i jego przetworów. Z kolei owowegetarianizm z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jajek. Szeroko rozpowszechniony jest także weganizm, który polega na rezygnacji ze spożywania wszelkich pokarmów pochodzących od zwierząt w tym także mleka, serów, jaj i miodu. Innymi odmianami są witarianizm (spożywanie wyłącznie produktów świeżych), frutarianizm (spożywanie jedynie naturalnych produktów, którego pozyskanie nie wymaga „zabicia” rośliny czy liquidarianizm (spożywaniu pokarmu pod postacią soku) i sprautarianizm (spożywanie skiełkowanych nasion roślin).

Dlaczego wegetarianie nie jedzą produktów zwierzęcych?

Po pierwsze jest to problem natury ideologicznej. Wegetarianie nie jedzą mięsa, ponieważ uważają, że zwierzęta cierpią i powinny być lepiej traktowane, porównują je do ludzi. Sprzeciwiają się oni zabijaniu zwierząt i nadmiernej produkcji mięsa. Uważają, że zwierzę powinno cieszyć się z życia, nie powinno cierpieć i być zabite tylko po to, aby wyżywić człowieka, gdy istnieją dla niego lepsze źródła pożywienia. Po drugie dla niektórych osób wegetarianizm jest stylem życia opierającym się na ścisłych regułach etycznych nieszkodzenia innym istotom żywym, ściśle powiązanym z szeroko rozumianą ekologią.

Dla niektórych osób motywacją do przejścia na wegetarianizm jest również możliwość zmniejszenia głodu na świecie. Wg nich produkcja mięsa zużywa duże zasoby pasz, w tym pasz roślinnych, co jednocześnie zmniejsza ilość produktów roślinnych przeznaczonych na żywność dla ludzi oraz ogranicza możliwość dostarczania jej biedniejszym regionom. Niektórzy wegetarianie są zdania, że masowa hodowla zwierząt przysparza więcej szkód środowisku naturalnemu, niż uprawa roślin. Niektóre osoby przechodzą na wegetarianizm z przyczyn religijnych (buddyzm, hinduizm, dżinizm).

Wiele osób, które przeszły na wegetarianizm uważa, że robią to dla swojego zdrowia. Przemawia przez nich założenie, że dobrze skomponowana dieta wegetariańska, jest korzystna dla ich zdrowia i zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jak wskazują badania faktycznie, wegetarianie umierają na choroby serca o 29% rzadziej niż nie-wegetarianie, a na raka 18% rzadziej. Dieta wegetariańska zmniejsza też ryzyko i objawy cukrzycy i otyłości.

Skala wegetarianizmu na świecie

Najwięcej wegetarian żyje w Indiach. Według organizacji Hindu i CNN-IBN 40% Hindusów jest wegetarianami. Najwięcej wegetarian spotyka się wśród dżinistów i braminów (55%), stosunkowo zaś mało wśród muzułmanów (3%) i rezydentów przybrzeżnych obszarów kraju. Ankiety przytaczane przez FAO i USDA szacują liczbę wegetarian na 20–42% społeczeństwa. W Europie najwięcej wegetarian mieszka we Włoszech (10%), Szwajcarii i Niemczech (ok. 7,5-9%, w zależności od źródła).

W USA z mięsa rezygnuje 2,5% społeczeństwa, w Kanadzie – 4%. W Ameryce Łacińskiej wysokim odsetkiem wegetarian charakteryzuje się Brazylia – 5%. W Australii liczbę wegan i wegetarian szacuje się na ok. 4% populacji.

Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska

Obserwujemy na rynku nowe trendy, dużą aktywność producentów w obszarze produktów odpowiadających na konsumencką potrzebę zachowania zbilansowanej i zdrowej diety oraz bezpieczeństwa produktu, a zatem odwołujących się do naturalności, braku konserwantów lub sztucznych składników. Sielankowy świat i wszechobecna natura wpisuje się także w bardzo modny i popularny obecnie trend – Slow Life. To pozytywna idea, która zwraca uwagę na zbyt szybkie tempo w jakim żyjemy oraz promuje styl życia bliski naturze i jej rytmowi. Widoczny jest coraz wyraźniejszy związek między sposobem odżywiania, a jakością i długością życia. Okres aktywności zawodowej sukcesywnie się wydłuża. Obserwujemy coraz większą popularyzację zdrowego trybu życia. Zdrowe, odżywcze produkty żywnościowe są komplementarnym elementem tego trendu. Przy budowaniu oferty produktowej staramy się reagować na oczekiwania rynku, chcemy być otwarci na posiadanie w swojej ofercie różnych produktów, także dla wegetarian bądź wegan. Chociaż konsumenci w Polsce są otwarci na nowości, również innowacyjne, jest jeszcze zbyt wcześnie na wprowadzenie do szerokiej sprzedaży w naszym kraju wielu nowych rozwiązań, chociażby wegańskich „serów”. W Niemczech produkty wegańskie to nisza, która jednak bardzo szybko rośnie, dlatego zwróciliśmy na nią uwagę. Mamy w Niemczech produkty pod marką Simply V. Są one wytwarzane na bazie migdałów, opracowane przez jedno z niemieckich przedsiębiorstw wchodzących w skład grupy Hochland. Zainteresowanie konsumentów często skłania do większej elastyczności i tworzenia produktów stosownych do konkretnych potrzeb.

Fleksitarianizm

Pewną relatywnie nową odmianą semiwegatarianizmu jest fleksitarianizm. Nazwa fleksitarianizm wywodzi się od dwóch angielskich słów: flexible i vegetarian i oznacza elastyczny wegetarianizm – sposób odżywiania bazujący na warzywach i owocach, jednak od czasu do czasu dopuszczający mięso i ryby. Wg jej pomysłodawców taka dieta pomaga ochronić organizm przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami, redukuje masę ciała. Przejście na dietę fleksitariańską przynosi wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych, a przy tym nie wymaga przestrzegania restrykcyjnych zasad. Tego typu dieta jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i zadbać (poprzez odżywianie) o ochronę zdrowia, ale nie potrafią całkowicie zrezygnować z mięsa. Diecie fleksitariańskiej przyświeca prosta zasada: Więcej warzyw, mniej mięsa.

Teoria fleksitarianizmu pojawiła się po raz pierwszy w połowie lat 90. Jednak głośno zrobiło się o niej za sprawą książki z 2008 roku pt. „Dieta fleksitariańska: przeważnie wegetariański sposób, aby stracić na wadze, być zdrowszym, uchronić się przed chorobami i przedłużyć życie”. Zaletą diety jest to, że nie trzeba przestrzegać żadnych ścisłych zasad, i przestrzeganie jej jest znacznie prostsze niż diety wegetariańskiej.

Inne przyczyny sięgania po żywność roślinną

Innymi powodami, dlaczego rynek produktów alternatywnych rośnie, a konsumenci z zainteresowaniem sięgają po produkty alternatywne są problemy zdrowotne. Do najczęściej wymienianych należą problemy z nietolerancją laktozy, alergia na mleko krowie oraz problemy z nietolerancją glutenu lub celiakia.

Firmy mleczarskie z dużą uwagą śledzą rozwój rynku żywności dla wegetarian. Nie jest tajemnicą, że produkty takie planuje wprowadzić jedna z polskich mleczarni. Nie jest to zaskakujące biorąc pod uwagę działania firm mleczarskich na świecie np. Danone wykupił w 2016 roku firmę WhiteWave Foods (producent napojów: migdałowych, kokosowych i sojowych), która zręcznie łączy w portfolio tradycyjne produkty mleczarskie, bio marki Horizon Organic oraz alternatywne. WhiteWave Foods ma w portfolio także znaną markę Alpro, która jest potentatem w Europie Zachodniej. Dla nich Danone sprzedał firmie Lactalis wielce obiecującą firmę mleczarską Stonyfield w 2017 roku.

Nietolerancja laktozy

Jednym z najczęściej wymienianych powodów, dlaczego ludzie przestawiają się na spożywanie napojów alternatywnych jest nietolerancja występującej w mleku laktozy. Nietolerancja laktozy jest to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających cukier mleczny. Przyczyną nietolerancji może być brak (czyli tzw. alaktazja) enzymu laktazy lub jej niedobór (czyli hipolaktazja). Wówczas po spożyciu mleka lub innych produktów zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Brak w organizmie enzymu powoduje, że dwucukier laktoza nie może zostać rozłożona na glukozę i galaktozę i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, co objawia się nieprzyjemnymi perturbacjami ze strony układu pokarmowego. Bakterie produkują krótkołańcuchowe kwasy, tj. mlekowy, octowy czy masłowy, które działają drażniąco na błonę śluzową jelit. Wysokie ciśnienie osmotyczne w jelitach i podrażnienie spowodowane obecnością kwasów, prowadzi do biegunki. Ta z kolei wiąże się z nadmierną utratą wody, elektrolitów, białek i tłuszczów, w efekcie prowadzi do odwodnienia organizmu.

Alergia na mleko krowie

Alergia na mleko to jedna z najbardziej kłopotliwych alergii pokarmowych. Objawy alergii na mleko mogą być tak silne, że czasem należy z niego oraz z produktów go zawierających całkowicie zrezygnować. Alergia to nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego na białka zawarte w mleku. Zazwyczaj ofiarami alergii na mleko są dzieci, jednak dolegliwość przytrafia się również młodzieży i osobom dorosłym. Uczulenie na mleko występuje nie tylko przez wypicie mleka czy zjedzenie jego produktów, ale także przez wdychanie mleka w proszku lub pyłu mlecznego.

Objawy uczulenia na mleko zazwyczaj dotyczą układu pokarmowego. Mogą wystąpić takie dolegliwości jak: wymioty, biegunka, kolkowe bóle brzucha, krwawienie z przewodu pokarmowego. Niekiedy można zaobserwować objawy ze strony układu oddechowego: kaszel, przyśpieszony oddech, obrzęk i przekrwienie śluzówek nosa.

Alergia na gluten

Innym problemem, dlaczego ludzie sięgają po napoje alternatywne jest alergia na gluten. Alergia na gluten występuje stosunkowo często – nawet u od 10 do 20% osób. Objawy alergii na gluten zmieniają się w zależności od wieku pacjenta. U dzieci alergia ta objawia się najczęściej w postaci atopowego zapalenia skóry, czasami objawami ze strony układu pokarmowego lub oddechowego. Z alergii na gluten większość dzieci wyrasta. Z kolei u dorosłych alergia na gluten objawia się pokrzywką, obrzękiem naczynioruchowym, wstrząsem anafilaktycznym lub biegunkom. Bardzo często dorośli cierpią przez wiele lat, a do wywołania klasycznych objawów potrzebne są dużo większe ilości glutenu.

Objawy alergii na gluten mogą pojawić się natychmiast po jego spożyciu, lub z pewnym opóźnieniem (wymioty, biegunka, pokrzywka skórna, wodnisty katar, atopowe zapalenie skóry czy wstrząs anafilaktyczny). Późne objawy alergii na gluten są niezależne od przeciwciał w klasie IgE. Mogą pojawić się po kilku godzinach lub nawet po dwóch dniach od spożycia glutenu (biegunka lub zaostrzenie atopowego zapalenia skóry).

Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową u człowieka. Jest to choroba trzewna trwająca całe życie, choroba immunologiczna o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Badania nad jej występowaniem szacują częstość zachorowań jako przynajmniej 1:100 osób. W Polsce wykrywa się jedynie niewielki odsetek wszystkich przypadków (około 5%).

Polski rynek napojów alternatywnych

Polski rynek napojów alternatywnych bardzo się rozrósł. Na naszym rynku pojawiło się wielu nowych graczy, którzy systematycznie rozszerzają swoją ofertę o nowe pozycje. W Polsce zainteresowanie produktami alternatywnymi jest przede wszystkim poszukiwaniem produktów, które można stosować w przypadku problemów zdrowotnych lub jeżeli ktoś zdecydował się na prowadzenie diet alternatywnych. Produkty te mogą też budzić zainteresowanie wśród osób snobistycznie podążających za nowymi modami żywieniowymi. W Polsce produkty te są jeszcze bardzo drogie i stać na nie jedynie osoby, które albo posiadają wysokie dochody lub muszą z nich korzystać z przyczyn medycznych.

Jeszcze 10 lat temu jedynym dostępnym produktem alternatywnym były napoje sojowe. Dzisiaj w ofercie znajdziemy mleka ryżowe, owsiane, migdałowe, jaglane, gryczane, orkiszowe. Niewątpliwie do rozwoju tego rynku przyczynił się kanał internetowy, w którym dostępne jest wiele produktów w segmencie sklepów internetowych z tzw. zdrową żywnością. Bardzo często napoje te występują o różnych smakach i gramaturach. Niejednokrotnie są wzbogacane w witaminy i składniki mineralne.

Najbardziej znanymi markami na rynku polskim są Alpro, Biorg, Natumi, Sojasun, Provamel, Valsoja. Również sieci handlowe mają w swojej ofercie napoje alternatywne pod markami własnymi zazwyczaj umieszczane na półce ze zdrową żywnością. Tego typu produkty znajdziemy już w Biedronce, Lidlu, Kauflandzie, Tesco, Auchan oraz w sieci drogeryjnej Rossmann.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25