Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Masmal: Dobre perspektywy rynku napojów fermetowanych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2014-04-22 10:23:07

– Od bardzo wielu lat polskie mleczarnie produkują napoje fermentowane typu kefiry i maślanki. Tym bardziej cieszy nas fakt wzrastającej z roku na rok popularności tych produktów wśród konsumentów – mówi Forum Mleczarskiemu Szymon Rybczyński, Prezes Zarządu w Masmal. – Wiadomo bowiem o ich bardzo dobrych dla organizmu właściwościach. Kefiry i maślanki regulują pracę układu pokarmowego. Mogą je spożywać wszyscy, ale w szczególności polecane są dla osób pozostających na dietach czy po kuracjach antybiotykowych. Latem wspaniale komponują się z lekkimi posiłkami, orzeźwiają i gaszą pragnienie.

– Firma Masmal już drugi sezon z dużym powodzeniem dostarcza na rynek kefiry i maślanki zarówno naturalne jak i owocowe. Jednak naszą najnowszą propozycją jest napój Ayran oparty na starej, tradycyjnej, tureckiej recepturze. Produkowany na bazie jogurtu, wody i soli idealnie nadaje się do kebabów i potraw z grilla – dodaje Szymon Rybczyński. – Dodatkowo wzbogaciliśmy naszą ofertę o wyroby marki Joopla, których jesteśmy producentem. Są to orzeźwiające napoje produkowane na bazie mleka i śmietanki pasteryzowanej wzbogacone pysznym wsadem owocowym w kilku smakach. Wszystkie te produkty oferujemy w poręcznych 250 g kubkach.
Najbardziej popularnym opakowaniem są kubki, gdzie dominują dwie grupy pojemności: 150-250 g oraz 350-500 g. Jednak z roku na rok daje się obserwować wzrost zainteresowania butelkami typu PET – wskazuje Prezes Rybczyński. – Jeśli chodzi o smakowe preferencje konsumentów to nadal najchętniej wybierają oni smak naturalny. Według mnie stanowi on ok. 70% wartości sprzedaży. Aczkolwiek szeroki wybór dostępnych smaków świadczy o coraz większym zainteresowaniu tego typu wyrobami – dodaje nasz rozmówca.
– Mogę śmiało powiedzieć, że dawna cecha sezonowości napojów fermentowanych jest już mitem. Cieszą się one powodzeniem przez cały rok i jestem pewien, że ich sprzedaż będzie wzrastać – podsumowuje Prezes Zarządu w Masmal.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25