1. Aktualności
  2. Polska

Certyfikaty Doceń polskie dla Sertop, Marfor, Siedlce (OSM)

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski

Trzy rodzaje sera, masło i jogurt naturalny - między innymi te produkty zostały wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” podczas VIII audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
- W każdym z przeprowadzonych do tej pory ośmiu audytów brały udział przetwory mleczne. Szczególnie cieszy nas to, że w programie biorą udział zarówno duże spółdzielnie mleczarskie oferujące szeroki asortyment wyrobów, jak i małe, działające lokalnie firmy o bardzo wąskiej specjalizacji – podkreśla Marek Bielski, pomysłodawca i organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Niezależnie od wielkości przedsiębiorstwa i rodzaju produkcji, wszystkie wyroby ubiegające się o certyfikat „Doceń polskie” podlegają tym samym kryteriom. Wyróżnienia otrzymują produkty posiadające tzw. polski akcent, które od Loży Ekspertów otrzymają wysokie noty za jakość, smak oraz stosunek jakości do ceny – dodaje M. Bielski.


Produkty spożywcze starające się o godło „Doceń polskie” jest oceniana przez Lożę Ekspertów, której przewodniczy Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Do dyspozycji każdego z pięciu jurorów są punkty w skali 1-10. Wyroby z wysokimi notami łącznymi (każdy z trzech ocenianych aspektów jest punktowany osobno) zdobywają certyfikat „Doceń polskie”. Artykuły, którym Loża wystawi maksymalną liczę punktów zdobywają tytuł Top Produkt.
Audyty odbywają się cztery razy w roku. Podczas VIII certyfikacji znak promocyjny „Doceń polskie” otrzymały m.in. dwa wyroby firmy Sertop: ser smażony domowy chudy z kminkiem oraz ser topiony Oscar z szynką. Podczas jednego z wcześniejszych audytów godło programu przyznano innemu wyrobowi tej tyskiej firmy. Certyfikat „Doceń polskie” i tytuł Top Produkt uzyskał Ser Topiony Złoty Ementaler, produkt od lat obecny na polskim rynku.
W trakcie VIII audytu uznanie ekspertów zdobył również serecek Marforek firmy Marfor. Certyfikaty „Doceń polskie” oraz tytuły Top Produkt otrzymała także Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach. Loża wyróżniła wytwarzany w tym zakładzie jogurt naturalny 0% oraz masło extra.
Dla firm z branży mleczarskiej szczególna była VII certyfikacja programu „Doceń polskie”, która odbyła się w styczniu tego roku. Eksperci nagrodzili wówczas wyroby aż 10 producentów. Certyfikat nadano 18 wyrobom, a 9 z nich zdobyło także tytuł Top Produkt.
Najbliższa sposobnością do zdobycia wyróżnień przyznawane w ramach programu „Doceń polskie” będzie IX audyt, który odbędzie się 10 lipca w Krakowie.
Informacje na temat zasad przystąpienia do programu oraz zestawienie wszystkich wyróżnionych artykułów spożywczych można znaleźć na stronie internetowej przedsięwzięcia oraz na blogu programu: blog.docenpolskie.pl.
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Twórca programu „Doceń polskie” jest współorganizatorem konkursu „BlogerChef” adresowanego do blogerów kulinarnych. Konkurs ten jest kolejnym elementem wsparcia zarówno producentów, których wyroby mogą poszczycić się posiadaniem godła „Doceń polskie”, jak również samego programu.