Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Trendy bio i gluten free robią szybkie postępy w Europie

Źródło: PLMA   Dodano: 2018-09-29 10:13:05

© fm

Na dojrzałych rynkach krajów zachodniej Europy trudno dopatrywać się rewolucyjnych zmian wolumenów czy wartości sprzedaży. Dlatego każda większa zmiana jest szeroko komentowana. Do takich zmian należy uznać to, co dzieje się na rynku Danii i Holandii.
Według dostępnych analiz Duńczycy coraz chętniej kupują produkty organiczne. Sprzedaż żywności ekologicznej w Danii wzrosła o 31% w okresie od 2016 do 2017 roku. Ponad połowa duńskich konsumentów kupuje żywność ekologiczną co tydzień. Według opublikowanych raportów rządowa certyfikowana etykieta Ø pomogła konsumentom przyjąć i zaufać produktom bio. Co ważne do najpopularniejszej żywności ekologicznej należą: płatki owsiane, marchew, jajka, mleko i banany.

W przypadku Holandii zwraca uwagę bardzo szybko rosnąca sprzedaż produktów gluten-free. Rynek wyrobów tego rodzaju niemal podwoił się biorąc pod uwagę sprzedaż w holenderskich supermarketach w ciągu ostatnich pięciu lat. Firma analityczna IRI przewiduje, że w tym roku na te produkty wydadzą około 25 mln euro. Tymczasem według analiz firmy Innova Market Insights 14% wszystkich nowych produktów spożywczych i napojów w holenderskich supermarketach miało etykietę gluten-free, w porównaniu z 8% w 2013 r.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25