Data: | 21-23 czerwca 2019 |
Lokalizacja: | Sandomierz |
To Festiwal sławiący polskie naturalne produkty, rodzimą kuchnię, tradycje i to co na naszych stołach najlepsze. Sandomierz od dłuższego czasu kojarzy się z dobrym jedzeniem, winem i owocami, bo przecież okolica słynie z wielkich sadów owocowych, a niezaprzeczalne walory turystyczne ściągają tu całe rodziny. Na sandomierskim Rynku będzie sporo atrakcji zarówno dla zwiedzających i wystawców - pokazy, degustacje, animacje oraz Festiwalowa Kawiarenka w której odbywać się będą spotkania i prezentacje gości specjalnych. Odbędzie się sporo pokazów; pieczenia chleba, robienia pierogów, pokazów kulinarnych i prawdziwie spektakularne show gotowania, takich z ogniem, dymem, azotem, gdzie swój kunszt pokażą wspaniali, słynni kucharze.
Program "Chleb Wino Ser - Sandomierz 2019." Piątek - Dzień Partnerów 14:00 - 21:00 - Dzień Partnerów - zabawa z dziećmi w robienie kolorowych kanapek wykrawanych foremkami - zabawa w robienie tostów - otwarte degustacje lodów serowych - pokazy łączenia kawy i serów - dobierania dodatków do serów - animacje dla publiczności - Teatr uliczny 16:00 - 17:00 - "Wielki Poczęstunek" dla Sandomierzan i przyjezdnych daniem z makaronu z sosem serowym 20:00 - 21:00 - ogniste show z serami "6 kucharzy, 2 prowadzących i 1 spiker" - wszystko do spróbowania Całość zapowiada Maciej Orłoś i Gieno Mientkiewicz Sobota 10:00 - Otwarcie Festiwalu - przemowa burmistrza Sandomierza, pana Marcina Marca, marszałka województwa, pana Andrzeja Bętkowskiego i organizatora Giena Mientkiewicza 10:00 - Rozpoczęcie sprzedaży - animacje dla publiczności - Teatr uliczny 11:00 - 18:00 - zamknięte warsztaty degustacyjne - Ratusz 11:00 - 18:00 - Kawiarenka Festiwalowa - spotkania z autorami książek kulinarnych Ada Stawska - książka "Dzieje głodu i obżarstwa" Anna Śmiałek - książka "Nalewki" Ludmiła i Ada Stawskie - "Królestwo zup" - rozmowy z autorytetami o jedzeniu profesor Jarosław Dumanowski o historii jedzenia dr Józef Sadkiewicz o ziarnie, mące, chlebie i glutenie - pokaz kulinarny Szymona Czerwińskiego 12:00 -14:00 - Konkurs Serowy "7 Serów Głównych" - obrady tajne 12:00 -14:00 - Konkurs Smaku "Jedzenie od serca" - obrady tajne 12:00 - 18:00 - publiczne pokazy na placu Festiwalu pieczenie pieczywa pokaz garncarski wyrabianie sera 16:00 - 17:00 - Charytatywny popis kulinarny "4 kucharzy 2 traktory i jedna Agnieszka" pod wodzą Patryka Dziamskiego - wszystko do spróbowania 19:00 - zamknięcie stoisk festiwalowych / wciąż czynna Kawiarenka Festiwalowa - potańcówka 20:00 - 24:00 - Uroczysta kolacja na Zamku - 5 dań inspirowanych chlebem, winem i serem gotuje 6 kucharzy pod wodzą Adama Chrząstowskiego Niedziela 10:00 - Otwarcie stoisk 11:00 - 18:00 - zamknięte warsztaty degustacyjne - Ratusz 11:00 - 18:00 - Kawiarenka Festiwalowa - spotkania z autorami książek kulinarnych profesor Marek Kosmulski - książka "Atlas serów" profesor Jarosław Dumanowski - "Kapłony i szczeżuje" - rozmowy z autorytetami o jedzeniu dr Józef Sadkiewicz o mięsie, dziczyźnie, wędlinach Marcin Kutera - znaczenie kozich serów 16:00 - 17:00 - Ogłoszenie wyników konkursów i zakończenie Festiwalu