Marka Danacol powraca jako jogurty i suplementy diety
Grupa spółek Danone rozszerza ofertę, wprowadzając jogurt pitny Danacol i suplement diety Danacol Plus, które dzięki zawartości steroli roślinnych obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jest to odpowiedź Danone na ważną potrzebę społeczną, bo problem podwyższonego poziomu cholesterolu dotyczy 67% Polaków powyżej 20 r.ż.
Grupa spółek Danone oferuje produkty mleczne i pochodzenia roślinnego, wodę i napoje pod marką Żywiec Zdrój oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego marki Nutricia. Od teraz do tej rodziny dołącza marka Danacol.
67% Polaków w wieku powyżej 20 r.ż. zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a jak wskazują eksperci, jest to jeden z głównych czynników zwiększających ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Grupa spółek Danone oferuje ona jogurt pitny Danacol, a także suplement diety Danacol Plus, zawierające sterole roślinne, których działanie obniżające poziom cholesterolu zostało potwierdzone badaniami naukowymi i klinicznymi.
– Chcąc oferować produkty na miarę potrzeb, stale obserwujemy rynek, monitorujemy potrzeby, ale także uważnie wsłuchujemy się w oczekiwania konsumentów. Żyjemy w świecie pełnym wyzwań, który sprzyja podejmowaniu innowacyjnych kroków. Zauważyliśmy, że dzięki połączeniu wiedzy i doświadczenia spółek Danone i Nutricia Polska, możemy zaoferować linię produktów do uzupełnienia diety w sterole roślinne, wspierające Polaków w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a służenie pomocą w zdrowym odżywianiu naszych klientów jest zawsze motywujące. Wprowadzenie na rynek marki Danacol to także dowód, że w realizację łączącej wszystkie spółki Danone misji niesienia zdrowia poprzez żywność, angażujemy się wyjątkowo mocno – powiedział Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek Danone.
Wsparcie w obniżaniu poziomu cholesterolu
Cholesterol w naszym organizmie jest transportowany za pomocą kompleksów z białkami czyli tzw. lipoprotein, które możemy podzielić na dwa główne typy: lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) potocznie nazywane „złym” cholesterolem i te o wysokiej gęstości (HDL) nazywane „dobrym” cholesterolem. Do skutecznych metod walki z podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, czyli właśnie tego „złego”, eksperci zaliczają przede wszystkim modyfikację stylu życia, a w szczególności zastosowanie odpowiedniej diety i regularnej aktywności fizycznej. Jak pokazują badania, wsparciem może być włączenie do codziennego jadłospisu produktów, które zawierają sterole roślinne. Te naturalnie występujące w roślinach substancje, spożywane w odpowiednich ilościach, obniżają poziom cholesterolu we krwi poprzez ograniczanie jego wchłaniania w przewodzie pokarmowym oraz zwiększanie jego wydalania z organizmu. Co ważne – organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie produkować steroli roślinnych i z tego względu muszą być one dostarczane z dietą.
To właśnie o te właściwości steroli roślinnych została oparta receptura produktów z linii Danacol: jogurtu pitnego Danacol oraz suplementu diety Danacol Plus w formie saszetek z żelem, co pozwala na ich wygodne spożywanie, w zależności od indywidualnych preferencji. Jedna butelka jogurtu pitnego Danacol (100 g) zawiera 1,6 g steroli roślinnych, dzięki czemu przy regularnym spożyciu pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi o nawet 10%, w zaledwie 3 tygodnie. Produkt nie zawiera dodatku cukrów, dostępny jest w dwóch wariantach: o smaku klasycznym i o smaku truskawkowym. Z kolei suplement diety Danacol Plus, sprzedawany w aptekach, ma formę wygodnych saszetek z żelem o smaku owoców cytrusowych. Każda z nich zawiera 2,5 g steroli roślinnych oraz 0,33 mg tiaminy (witaminy B1), wspierającej prawidłowe funkcjonowanie serca.