Produkt Mleczny Roku dla mleczarni Łowicz (OSM)
Podczas XIV Krajowej Oceny Masła i Mlecznych Nowości Rynkowych jaka odbyła się w Słubicach (27 -30 czerwca 2009 r.) Kapituła Superarbitrów w składzie:
Przewodniczący – prof. dr hab. Andrzej Babuchowski
Członkowie: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Andrzej Lenart, prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Bogusław Staniewski, prof. dr hab. Stefan Ziajka.
działając na podstawie Regulaminu Konkursu „Mleczne Nowości Rynkowe - Produkt Mleczny Roku 2009 - przyjętego przez Zarząd Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy i podanego do wiadomości publicznej informuje, co następuje:
1. Do konkursu na „Produkt Mleczny Roku 2009” zgłoszono 5 produktów, a mianowicie:
a) Bakoma 7 zbóż, smak: śliwka,
b) Ser Lazur Skalmierzycki, Lazur,
c) Śmietanka Łaciata 250 ml 18%, Mlekpol (SM),
d) Fellada, ser sałatkowo-kanapkowy (200 g), mleczarni Łowicz (OSM),
e) Capriolla, serek typu włoskiego ( 200 g), Łowicz (OSM).
2. Kapituła, na posiedzeniach w dn. 27 - 29 czerwca 2009 r. - na podstawie oceny produktów i przedstawionej dokumentacji - kierując się wymaganiami określonymi w regulaminie - postanowiła jednomyślnie przyznać
statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2009\"
za Capriolla, serek typu włoskiego ( 200 g)
dla mleczarni Łowicz (OSM)