Jarmark Europejski przyciągnął wielbicieli dobrego jedzenia
16 i 17 kwietnia przy okazji Gdańskiego Dnia Ziemi miało miejsce gastronomiczne wydarzenie promujące europejskie kulinaria. Nad Targiem Rybnym w Gdańsku przez cały weekend unosiły się smakowite zapachy dochodzące wprost z Jarmarku Europejskiego. Pokazy kulinarne Szefów Kuchni przyciągnęły wielbicieli dobrego jedzenia, a stoiska wystawców były oblegane przez wszystkich tych, którzy pragnęli urozmaicić wielkanocny stół.
Stoiska Wystawców z różnych stron Polski i Europy oferowały szeroki wybór serów, wędlin i win. Odwiedzający Jarmark Europejski mieli okazję wypróbować i zakupić po atrakcyjnych cenach , produkty takich dystrybutorów jak Candia Polska, Eurial, Temar, SM Wieluń, Eurexia Polska i Zakłady Mięsne Nowak. Prawdziwą gratką dla wysmakowanych podniebień okazały się degustacje przeprowadzone przez Spółdzielnię Mleczarską Spomlek, która udowodniła, że sery Old Poland doskonale łączą się z takimi dodatkami jak miód, żurawina i konfitury owocowe. Szef Kuchni Piotr Janiszewski z restauracji Lazur zawojował wszystkich przepisem na penne z tuńczykiem i Lazurem Złocistym topionym. O mariażu win i różnorodnych dań opowiadali eksperci ze stoiska Castel Frères, a także gościnnie Dawid Sojka ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, który na oczach zebranej publiczności przeprowadził pokaz dekantacji wina.
Inicjatywa Jarmarku Europejskiego spodobała się mieszkańcom Trójmiasta, którzy chętnie uczestniczyli w pokazach kulinarnych, z apetytem przyglądając się mistrzom patelni i prowadząc z nimi rozmowy o przyrządzanych potrawach, o sposobach wykorzystania produktów, przypraw i o nowych trendach w gastronomii. Nagrodą dla najbardziej wytrwałych była możliwość degustacji smakowitych dań.