Sterylizacja opakowań pulsującym światłem zyskuje zaufanie przedsiębiorstw branży mleczarskiej
Rozwiązania firmy Claranor w dziedzinie sterylizacji opakowań, stosowane już powszechnie przez producentów napojów, sprawdzają się obecnie w branży mleczarskiej.
Sterylizacja pulsującym światłem nie powoduje zużycia wody, nie wymaga użycia żadnego produktu chemicznego i można ją łatwo zastosować zarówno na nowych, jak i modernizowanych liniach konfekcjonowania produktów. Są to bardzo znaczące atuty w porównaniu z powszechnie stosowanymi technologiami wykorzystującymi środki chemiczne (nadtlenek wodoru, kwas nadoctowy), przy równorzędnej skuteczności pod względem dekontaminacji: następuje redukcja populacji bakterii i pleśni o 3 do 5 log na takich elementach opakowań, jak nakrętki i pojemniki. Te rezultaty odpowiadają wymogom przemysłowym przy konfekcjonowaniu produktów schładzanych, w tym przypadku w branży produktów mleczarskich i chłodzonych soków.
Pierwsze urządzenia na liniach rozlewu i pakowania świeżego mleka, jogurtów do picia i deserów mlecznych zainstalowano w roku 2009 w zakładach wielkich europejskich grup branży mleczarskiej. W 2010 roku zainstalowano około dziesięciu dalszych maszyn, które już funkcjonują lub znajdują się w końcowej fazie kwalifikacji.
Prezentację obecnego stanu rozwoju tej technologii zilustrują doświadczenia ze współpracy z przemysłem i z firmą Serac zajmującą się integracją rozwiązań Claranor. Serac jest ważnym podmiotem w branży maszyn napełniająco-zamykających na międzynarodowym rynku.
Targi Interpack, które odbędą się w dniach od 12 do 18 maja, będą dla przedsiębiorstw z przemysłu mleczarskiego i branży napojów okazją do przedstawienia i przedyskutowania ich własnych projektów z zespołem firmy Claranor, który zaprezentuje tam szereg urządzeń.