1. Komunikaty

Bezpłatne szkolenie pt.: „Przeciwdziałanie marnowaniu żywności z perspektywy prawnej”

Źródło: ZPPM
Autor: Janusz Górski
© zppm

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Przeciwdziałanie marnowaniu żywności z perspektywy prawnej”. Szkolenie odbędzie się w godzinach 11:00 – 14:00, w dniu 28 listopada 2024r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” przy ul. Zielnej 37 w Warszawie. Jest to dziewiąte z cyklu dziewięciu szkoleń dedykowanych producentom i przetwórcom mleka w ramach realizowanego przez ZPPM zadania pt „Szkolenia – zrównoważony rozwój 2024”, dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka.

Formularz zgłoszeniowy

Cele realizowanego zadania:

Przyjęcie przez UE strategii „Zielony ład”, „Od pola do stołu”, „Bioróżnorodności” oraz innych wymogów w zakresie zrównoważonego rozwoju (raportowanie pozafinansowe – ESG), jak też przepisów w zakresie gospodarki opakowaniami (zarówno na poziomie UE i krajowym) oznacza duże zmiany w rolnictwie, produkcji i konsumpcji żywności, na które branża mleczarska nie jest przygotowana, co stanowi ryzyko dla rynku mleczarskiego w Polsce – jego konkurencyjności, rentowności, rosnących kosztów produkcji, spadku popytu, wzrostu cen produktów mlecznych.

Producenci i przetwórcy mleka, którzy przygotują się na te zmiany i odpowiednio wcześnie wdrożą określone działania, zapewnią sobie przewagę konkurencyjną. Analiza i dostosowanie się do przepisów związanych z szeroko rozumianym „zrównoważonym rozwojem” stanowi duże wyzwanie, dlatego należy dostarczyć producentom i przetwórcom mleka informacji na temat legislacji unijnej i polskiej i wynikających z niej wymogów. Pozwoli to na podniesienie ich kwalifikacji i umożliwi dostosowanie się do nowych wymagań.

Program szkolenia:

Godz. 10:30 – 11:00: Rejestracja uczestników i powitalna kawa

Godz. 11:00 – 12:00:

Omówienie kluczowych przepisów dotyczących przeciwdziałania marnowania żywności w szerokim ujęciu oraz kwestii praktycznych z nimi związanych m.in.:

  • polska Ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności
  • terminy przydatności surowców – praktyka organów IJHARS oraz orzecznictwo sądowe 
  • znakowanie datą ważności produktu końcowego
  • przekazywanie darowizn żywności, w tym bankom żywności
  • wykorzystywanie pozostałości technologicznych powstających w procesie produkcyjnym 


Godz. 12:00 – 12:30: przerwa kawowa

Godz. 12:30 – 14:00:

  • Zapoznanie uczestników z planowanymi zmianami prawnymi oraz możliwymi skutkami dla działalności w sektorze przetwórstwa mlecznego
  • Sesja pytań i odpowiedzi

Szkolenie poprowadzi mec. Michał Tracz, Partner w kancelarii prawnej Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.

Szkolenie jest dofinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka – liczba miejsc ograniczona. W razie pytań prosimy o kontakt z Sekretariatem ZPPM, pod numerem telefonu: +48 222 660 271

Formularz zgłoszeniowy