Chiński rynek mleka i eksport mleka z Polski do Chin po pandemii SARS-Cov-2

W dniu 18 października 2023 r. Polska Izba Mleka zrealizowała konferencję prasową projektu pn. Trade Milk, finansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Projekt Trade Milk jest kontynuacją 3-letniego programu informacyjno-promocyjnego, finansowanego w latach 2014-2017 ze środków UE służącego promocji wysokiej jakości produktów mlecznych pochodzących z Unii Europejskiej.

Na wstępie konferencji Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka powitała uczestników oraz opowiedziała o projekcie. – Chiny to największy rynek żywności i napojów na świecie i jeden z najbardziej perspektywicznych rynków dla europejskiego eksportu mleczarskiego. Pamiętam jak na początku naszych działań na targach częstowaliśmy konsumentów pokrojonym w kostki żółtym serem i prawie wszyscy pytali nas czy to biała czekolada – powiedziała Agnieszka Maliszewska. – Dzisiaj, dzięki działaniom Polskiej Izby Mleka, polskie produkty mleczarskie są coraz bardziej rozpoznawalne na terenie Chińskiej Republiki Ludowej, co mnie ogromnie cieszy – dodała.

Następnie Jacek Strzelecki, ekspert rynku chińskiego, opowiedział o tym, jak zmienił się chiński rynek mleka i eksport mleka z Polski do Chin po pandemii SARS-Cov-2. W prezentacji poruszył takie zagadnienia, jak ogólna ocena chińskiego rynku mleczarskiego w 2022 – stabilność na rynku z tendencją wzrostową.

W 2023 r. w okresie styczeń – lipiec Polska wyeksportowała do Chin 30 026 ton serwatki (0404), 2 322 tony mleka i śmietany, także w proszku (0402) oraz 32 361 ton mleka surowego i śmietany (0401). (dane MRiRW).

W kategorii sery i twarogi Polska wyeksportowała do Chin w okresie styczeń - sierpień 2023 r. 61,6 ton produktów, to o 37% więcej ilościowo niż przed rokiem (dane z Min. Finansów).

Ciekawostką jest, iż ser obecnie uwzględniono w wytycznych żywieniowych dla mieszkańców Chin, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci. Od najmłodszych lat zachęca się dzieci do jedzenia sera na śniadanie, aby zwiększyć spożycie wapnia, białka i mikroelementów.

Zdjęcia: Polska izba Mleka