1. Aktualności
  2. Świat
Argentyna

Arla inwestuje w surowce do żywności dla niemowląt

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© arla foods ingredients

Arla Foods Ingredients zdecydowała o podwojeniu wydajności produkcji permeatu serwatki w proszku i postawiła na produkcję białek przeznaczonych do początkowego żywienia niemowląt w zakładzie w Porteña w Argentynie. Znacząca modernizacja pozwoli zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości składniki serwatki, jakie pojawiło się nie tylko w Ameryce Łacińskiej, ale i w Azji. 

Dostawcą technologii mleczarskich jest RELCO, spółka z portfolio Koch Separation Solutions. Firmę tę wybrano ze względu na swoje globalne doświadczenie w przetwarzaniu i suszeniu permeatu. Wieża ma zostać ukończona i oddana do użytku w 2026 r.

Henrik Andersen, Dyrektor Generalny Arla Foods Ingredients, powiedział: – Działamy w Argentynie od 2000 roku i cieszymy się, że Arla Foods Ingredients osiągnęła bardzo zadowalające wyniki, co pozwoliło jej inwestować w dalszy rozwój. To ulepszenie jest istotnym elementem naszej strategii mającej na celu zaspokojenie rosnącego zapotrzebowania na wysokiej jakości produkty serwatkowe – zarówno w Ameryce Łacińskiej, jak i na całym świecie.

Inwestycja firmy Arla Foods ma na celu także produkcję białek przeznaczonych do początkowego żywienia niemowląt w Ameryce Łacińskiej. Wytwarzanie takich produktów wymaga przestrzegania rygorystycznych norm dotyczących jakości żywienia i higieny. Zakład produkujący białka Arla Foods Ingredients Danmark dostarcza surowce dla tego sektora od 2000 r. Zakład w Porteña ma spełniać te same standardy. Podjęte działania obejmują stworzenie nowych barier sanitarnych chroniących strefę, w której wytwarzane są produkty klasy recepturowej, oraz rygorystyczne procedury mające na celu poprawę standardów środowiskowych i separacji surowców. W międzyczasie osiągnięto porozumienie z lokalnymi dostawcami produktów mlecznych, obejmujące programy szkoleniowe mające na celu zapewnienie, że surowce spełniają niezbędne standardy jakości.

Henrik Andersen dodał: – Jesteśmy bardzo dumni, że możemy wytwarzać produkty dla niemowląt w Ameryce Łacińskiej. Dotarcie do tego punktu wymagało dużo czasu, ciężkiej pracy i – co najważniejsze – współpracy, nie tylko pomiędzy naszymi fantastycznymi zespołami w Argentynie i Danii, ale także z lokalnymi mleczarniami. Wszyscy bardzo efektywnie współpracowali, aby przenieść nasze możliwości na wyższy poziom.

Działania podjęte w celu spełnienia standardów zostały zakończone w czerwcu. Arla Foods Ingredients przewiduje, że surowce dla niemowląt będą stanowić znaczną część produkcji zakładu w ciągu pierwszego roku, a następnie będą nadal rosły.

Arla Foods Ingredients popiera zalecenia WHO dotyczące wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia niemowlęcia i kontynuowania karmienia piersią do drugiego roku życia lub dłużej, w połączeniu z pełnoporcjowymi pokarmami odpowiednimi pod względem odżywczym.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania