Latteria Tinis: Popyt na mozzarellę rośnie
Zdaniem zarządu mleczarni Latteria Tinis będącej własnością North Coast S.A (Grupa Nuova Castelli, część Grupy Lactalis), na rynku unijnym wzrasta popyt na sery typu mozzarella. Jest to związane z nowoczesnym i zdrowym wizerunkiem serów, coraz częściej docenianym przez europejskich konsumentów.
Przeprowadzona w zakładzie w Rzepinie inwestycja brała pod uwagę wszystkie najnowocześniejsze i najbardziej zaawansowane rozwiązania jakie można znaleźć w branży produkcji mozzarelli – podkreśla zarząd firmy. Spółka planuje nadal poprawiać efektywność fabryki skupiając się na produkcji serów mozzarella.
Sprzedaż produkowanych serów jest możliwa dzięki właścicielowi – spółce North Coast S.A., który specjalizuje się w handlu hurtowym wysokiej jakości produktów spożywczych, w tym głównie włoskich, na rynku polskim i w krajach Europy Centralnej oraz innym spółkom z Grupy Nuova Castelli. W 2021 r. udział sprzedaży do udziałowca North Coast S.A. wynosił 82% sprzedaży ogólnej.
Jak zapewnia Zarząd spółka poszukuje dodatkowych wolumenów sprzedaży za pośrednictwem istniejących sieci przy równoczesnym obniżeniu kosztów produkcji oraz planuje kolejne inwestycje.