Spadają dostawy mleka w UE, produkcja i ceny: proszków, tłuszczów, serów
Jak podaje Komisja Europejska:
• ceny masła w UE: 692 €/100 kg, -3,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny OMP w UE: 358 €/100 kg, -2,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny WMP w UE: 476 €/100 kg, -1,9% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny sera cheddar w UE: 469 €/100 kg, -2,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny mleka spot IT wykazujące niewielki spadek do 67,8 centa/kg (23.10.2022);
• dalszy wzrost kosztów paszy (+3,1%) i kosztów energii (+7,4%) w 42. tygodniu w porównaniu do poprzednich 4 tygodni;
• dostawy mleka w UE w okresie styczeń-sierpień 2022 r. są o 0,6% niższe od dostaw mleka z 2021 r. w tym samym okresie;
• spadek większości produkcji mleka w UE w okresie styczeń-sierpień 2022 r.: masło (-1,3%), OMP (-2,1%), WMP (-4,8%), mleko fermentowane (-0,3%), mleko spożywcze (-0,7%) , zagęszczony (-3,5%) i ser (-0,8%). Zwiększenie dla śmietany (+1,1%);
W zakresie eksportu odnotowano:
• eksport masła z UE do Chin spadł o 30% i nieznacznie spadł do Stanów Zjednoczonych (-2%) w ciągu pierwszych 8 miesięcy 2022 r.;
• eksport serów z UE w tym samym okresie do Stanów Zjednoczonych (-2%) i Szwajcarii (-4%) nieznacznie do Japonii (+1%);
• eksport unijnych OMP i WMP do Chin spadł w okresie styczeń-sierpień 2022 r.: odpowiednio -41% i -7%. Eksport OMP do Algierii (-11%) i Indonezji (-25%) aeksport WMP do Omanu (+22%) i Kuwejtu (+55%);
• W okresie styczeń-sierpień 2022 r. nowozelandzki eksport OMP wzrósł o 4%. Spadek eksportu sera i WMP to odpowiednio -11% i -18%;
• wzrost eksportu sera i WMP z USA w okresie styczeń-sierpień 2022 r. (odpowiednio +13% i +4%). spadek SMP (-9%);
• większość chińskiego importu spadła w okresie styczeń-sierpień 2022 r.: ser (-20%), OMP (-25%), WMP (-17%), proszek serwatkowy (-30%), kazeina (at) (-15%), skondensowane (-29%); wzrost laktozy (+9%).