1. Aktualności
  2. Świat

Hiszpania: CAPSA Food z certyfikatem Zero Waste

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski

Certyfikacja AENOR Zero Waste jaką otrzymał hiszpański przetwórca mleka przyznawana jest organizacjom, które odzyskują ponad 90% wytwarzanych odpadów. CAPSA Food rozwija swój kompleksowy plan zrównoważonego rozwoju (gospodarczy, społeczny i środowiskowy) wzmacniając swoje zaangażowanie na rzecz środowiska poprzez zmniejszenie ilości odpadów z fabryk i przekształcanie odpadów, których nie można uniknąć w produkty o wartości dodanej. Działania realizowane przez firmę umożliwiły jej uzyskanie certyfikatu AENOR Zero Waste, co czyni go pierwszą firmą mleczarską w Hiszpanii, która go otrzymała.

Firma mleczarska uczyniła gospodarkę o obiegu zamkniętym podstawowym aspektem kompleksowego planu zrównoważonego rozwoju wdrażając różne ulepszenia na przestrzeni lat, które umożliwiły jej osiągnięcie celu, jakim jest status „zero waste” we wszystkich fabrykach żywności. Optymalizując proces produkcji w ciągu ostatnich czterech lat firmie udało się ograniczyć marnotrawienie odpadów i żywności. Całkowita ilość wytwarzanych odpadów została zmniejszona o 30%. Ponad 90% odpadów zostało również przekształconych m.in. w nawozy, gaz i nowe materiały do innych procesów.

CAPSA Food (czyli firmy: Central Lechera Asturiana, Larsa, ATO, Vega de Oro, Asana i Innova Food Ingredients) jest wiodącą firmą na hiszpańskim rynku mleczarskim z sześcioma centrami produkcyjnymi w całej Hiszpanii, zapewniającymi bezpośrednie zatrudnienie dla ponad 1 300 osób i z międzynarodową obecnością w ponad 40 krajach.