1. Aktualności
  2. Świat

USA: Hodowcy bydła mlecznego pod presją

Źródło: cnbc.com
Autor: Janusz Górski

Amerykański styl życia w dużej mierze bazuje na żywieniu poza domem, a skala tego zjawiska jest nieporównywalna do stylu polskiego, w którym tradycyjne posiłki domowe są nadal popularne. Z tego względu wielu amerykańskich lokalnych przetwórców mleka dostarczało produkty tj. mleko, śmietana, sery, masło do lokalnych restauracji, barów, kawiarni, stołówek i szkół. W sytuacji, kiedy placówki te są zamykane, pojawia się problem w skali dotąd nieznanej.

Powoduje to presję na obniżkę ceny nietrwałego z natury surowca i produktów świeżych. To stawia zaś lokalnych rolników i mleczarni na równi pochyłej. Sytuacja się pogarsza, gdyż coraz więcej stanów nakazuje obywatelom pozostać w domach, a to wywołuje falę zamknięć kolejnych lokali gastronomicznych. Zagrożeń jest więcej: ograniczanie przepływu siły roboczej z Meksyku rodzi obawy branży mleczarskiej o możliwość utrzymania produkcji rolnej. Nadzieje wiąże się z rosnącymi zakupami detalicznymi, gdyż konsumenci muszą jeść, choć zmienia się źródło zaopatrzenia. Niewątpliwie obecna sytuacja jest dużym wyzwaniem dla administracji Prezydenta Donalda Trumpa.