Hiszpania: Nowa wspólne oznaczenie serów z Kastylii i León – El Queso Castellano
Prezes Rady Kastylii i León, Juan Vicente Herrera zaprezentował sektorowi spożywczemu, a przede wszystkim producentom serów i mediom, nową odznakę jakości – El Queso Castellano. Oznaczenie to ma służyć zwiększeniu sprzedaży serów z tego regionu. Oznaczenie ma także wpłynąć na lepszą rozpoznawalność serów kastylijskich na rynku i na polepszenie pozycji rynkowej ich producentów.
Według danych z komunikatu prasowego, w Kastylii i León wytwarza się 91 tys. ton sera, co stanowi 28% całkowitej produkcji krajowej, ale sprzedaż serów wysokiej jakości to tylko 2% całości. Oznaczenie Queso Castellano może objąć 71 tys. ton, czyli prawie 80% sera produkowanego w tym regionie. Będzie ono widoczne na różnych typach sera, zależnie od mleka użytego do produkcji (mleka owczego, koziego oraz krowiego w połączeniu z owczym).