1. Aktualności
  2. Polska

Szwajcaria: Ser importowany coraz bardziej popularny

Źródło: Schweizerische Depeschenagentur
Autor: Barbara Wiercińska
© Switzerland Cheese Marketing

Szwajcarskie społeczeństwo jeszcze nigdy wcześniej nie skonsumowało tyle sera, co w zeszłym roku. Na jednego mieszkańca przypadło w 2009 r. rekordowo wysoka ilość, bo aż 21,41 kg. sera, czyli 1,1% więcej niż w roku wcześniejszym. Bardziej popularny stał się przede wszystkim ser importowany.
Jeden obywatel Szwajcarii skonsumował o 70 gram mniej sera szwajcarskiego – wynika z najnowszego raportu opublikowanego przez szwajcarski Związek Producentów Mleka, Związek Rolników, Treuhandgesellschaft TSM i Switzerland Cheese Marketing.


O 310 gram (5,9 %) wzrosła ilość sera importowanego. Ten trend utrzymuje się od kilku lat, jednak wciąż jeszcze ¾ konsumowanego sera jest produkcji krajowej. Szwajcarscy producenci sera planują w maju rozpocząć ofensywę reklamową.
Jeżeli chodzi o wszystkie rodzaje serów, w raporcie wyróżniły się przede wszystkim sery świeże i twarogi. Szwajcarzy zjedli ich o 7 kilo więcej ( wzrost o 6,3 %). Wśród innych gatunków, największy wzrost konsumpcji zanotował Emmentaler (7,5%), a Appenzeller stracił najbardziej , aż 10.5%.