Japonia: Morinaga Milk otrzyma status GRAS dla szczepu bakterii Bifidobacterium Longum BB536

Morinaga Milk Industry Co., Ltd., druga co do wielkości firma mleczarska w Japonii, oznajmiła, że otrzymała list „no objection” od amerykańskiej FDA (Food and Drug Administration) w odpowiedzi na zgłoszenie szczepu bakterii probiotycznych Bifidobacterium longum BB536 do programu GRAS (Generally Recognized as Safe, statusu dodatków uznanych za bezpieczne). Oznacza to, że FDA nie ma nic przeciwko zarejestrowaniu BB536 w GRAS.
– BB536 jest używany przez Morinagę ponad 30 lat i jest eksportowany jako surowiec do ponad 30 krajów, gdzie używa się go jako dodatku do produktów spożywczych i suplementów diety – powiedział Toru Imamura, General Manager w Morinaga International Department – cieszymy się, że właśnie uzyskał status GRAS, co pozwoli producentom ze Stanów Zjednoczonych korzystanie z jego zalet w produktach.
BB536, szczep pożytecznych bakterii opracowanych przez Morinagę w latach 60., jest jednym z probiotyków najlepiej sprzedających się w Japonii i bardzo poszukiwanych na świecie.
