1. Aktualności
  2. Świat

Fonterra zbuduje dwa zakłady produkujące na rynek azjatycki

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Nowe instalacje wytwarzać będą sery śmietankowe i powstaną w istniejącym kompleksie w Darfield w Canterbury. Inwestycja ma związek z rosnącą popularnością serków śmietankowych w Azji. Nowozelandczycy obserwują rosnące zainteresowanie Chińczyków w dużych aglomeracjach masłem, serami i mlekiem UHT kosztem produktów z olejem.


Zakład w Canterbury staje się jednym z największych zakładów produkujących na potrzeby sektora foodservice. Kwota inwestycji w ostatnich trzech latach przekroczyła równowartość 320 mln euro. Najbliższa inwestycja będzie miała równowartość 96 mln euro (podzielona na dwa etapy). Da to możliwość eksportowania 24 tys. ton serków śmietankowych rocznie.
Sektor foodservice w skali globalnej rośnie w tempie 6% rocznie. Fonterra przyznaje jednak, że rozwój jej biznesu obsługującego ten sektor potroiła się w ciągu ostatnich lat.