1. Aktualności
  2. Polska

bioMerieux Polska: Szybkie testy mikrobiologiczne pozwalają skierować produkt do dystrybucji nawet kilka dni wcześniej

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© biomerieux polska

– Badania mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym i oczywiście mleczarskim mają za zadanie zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom, ale spełniają również mniej oczywiste zadania – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Iszkuło, Dyrektor ds. Sprzedaży w bioMérieux Polska. – Jest to zapewnienie optymalizacji kosztów zakładu produkcyjnego, poprzez szybsze zwalnianie produktów do obrotu. Metody takie skracają czas analiz od kilku lub kilkudziesięciu godzin, aż do kilku dni. Dzięki temu dedykowana powierzchnia magazynowa w zakładzie może być mniejsza, co zawsze idzie w parze z kosztami, a produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia trafiają do odbiorców.


– W przypadku firmy bioMérieux możemy tu wspomnieć o doskonale funkcjonujących na rynku systemach do wykrywania patogenów bakteryjnych metodą immunologiczną (analizatory Vidas) lub metodami biologii molekularnej (nowoczesny analizator GeneUp z unikalnymi cechami użytkowymi). Ilościowa ocena wskaźników jakości może być zautomatyzowana, dzięki szeroko stosowanemu systemowi Tempo, a szybkie wykrywanie zakażeń mikrobiologicznych umożliwia zastosowanie analizatorów BacT/ALERT 3D lub cytometrów przepływowych. W ostatnim roku bioMérieux wprowadziła na rynek nowe analizatory tego typu: D-Count 25 i D-Count 50. Szybkie metody mikrobiologiczne to nowoczesne rozwiązania zapewniające zachowanie jakości wyników, ale także umożliwiające na zmniejszenie kosztów zakładu – podsumowuje Marcin Iszkuło Dyrektor ds. Sprzedaży w bioMérieux Polska.