Mlekoma Dairy: Producenci dbają o jakość masła
Mlekoma Dairy ma w swojej ofercie, wytwarzane według tradycyjnej receptury, Irlandzkie Masło Greeners. Charakteryzuje się ono tym, że dzięki procesowi podwójnego zmaślania, zawsze zachowuje konsystencję idealną do smarowania – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Tomasz Smolarz Dyrektor Regionalny Sprzedaży w Mlekoma Dairy. – W segmencie tłuszczów do smarowania i pieczenia obserwujemy różne tendencje zakupowe u klientów. W zależności od modnych diet i popularnych trendów żywieniowych, konsumenci wybierają produkty odtłuszczone lub produkowane z tłuszczów roślinnych.
Należy jednak pamiętać, że masło jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Zwłaszcza witamina K2 ma dla organizmu wielkie znaczenie, ponieważ ułatwia przyswajanie witamin A i D oraz niektórych białek. Właśnie dlatego tłuszcze nasycone, obecne w maśle, są tak ważne dla nas – pomagają przyswajać witaminy, wyściełają i chronią narządy wewnętrzne. Spożywanie z umiarem masła, na pewno nie doprowadzi do otyłości lub choroby serca – wskazuje Tomasz Smolarz.
– Obecnie producenci bardzo dbają o jakość produkowanego masła. Wielcy producenci wprowadzają innowacyjne opakowania, kubki, dzięki czemu zdobywają zainteresowanie konsumentów. Niemniej jednak małe mleczarnie, które stawiają na tradycję, często też na ręczne formowanie osełek, również nie mogą narzekać na brak klientów – podkreśla nasz rozmówca.
– Masło tradycyjne Irlandzkie Greeners to produkt wysokiej jakości, niezmiennie od lat trafiający w gust wymagających klientów. Smakuje nie tylko na kanapkach, tostach, ale również jest świetnym dodatkiem do wypieków i do gotowania – podsumowuje Tomasz Smolarz, Dyrektor Regionalny Sprzedaży w Mlekoma Dairy