1. Aktualności
  2. Świat

Koniec pewnej epoki: Nic nie pomogło. Unilever sprzedaje margarynowy biznes

Źródło: The Guardian
Autor: Janusz Górski

Jak podkreśla The Guardian w tekście Grahama Ruddicka i Julii Kollewe sprzedaż margaryn była w długoterminowym spadku w Europie i Stanach Zjednoczonych. Nie pomogła eliminacja tłuszczów trans. Margarynowy biznes odczuł boleśnie podejrzliwość konsumentów wobec wysokoprzetworzonej żywności.
Nabywcą będzie prawdopodobnie KraftHeinz, firma, która próbowała przejąć koncern Unilever na początku tego roku za kwotę 115 mld funtów. Ostatecznie do przejęcia nie doszło.
Margarynowa część biznesu Unilevera warta jest 6 mld funtów.


Jak podaje The Guardian, wartość sprzedaży wszystkich margaryn w Zjednoczonym Królestwie spadła o 12% w 2016 roku. Sprzedaż masła wzrosła, ale tylko o 2% (Kantar Worldpanel). Od 2011 roku wartość sprzedaży margaryn spadła o połowę z ponad 600 mln funtóq rocznie do 400 mln funtów 9źródło The Guardian za IRI). To samo źródło wskazuje na to, że sprzedaż margaryn ma spaść do nieco ponad 300 mln funtów w 2021 roku.