1. Aktualności
  2. Polska

Dane na temat pochodzenia surowców na etykietach nabiału w UE

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Barbara Wiercińska

Na etykietach produktów mleczarskich będzie można umieszczać dane na temat pochodzenia
surowców użytych do ich produkcji – takie rozwiązanie forsują europarlamentarzyści. Odpowiednią propozycje przyjął Komitet Rolny PE. Idzie ona dalej niż przepisy w sprawie \\\"pochodzenia\\\" produktu, które mówią tylko o tym, gdzie został wytworzony finalny artykuł. Informacje o surowcach byłyby umieszczane obligatoryjnie wszędzie tam, gdzie zachodzi wątpliwość co do pochodzenia składników żywności, a także w przypadku wszystkich nieprzetworzonych produktów spożywczych i artykułów składających się z jednego tylko składnika oraz głównych składników wyrobów mleczarskich i mięsnych. Nie zdefiniowano wszakże terminu \\\"główny\\\". Odrzucono sugestie etykietowania o symbolice świateł w ruchu ulicznym (funkcjonujących w niektórych firmach brytyjskich), które wskazują na wartość odżywczą żywności. Komitet Rolny PE prześle swój raport do Komitetu ds. Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa żywności, gdzie rozpoczęto już dyskusję nad tymi propozycjami. Szwedzcy Europosłowie z partii Zielonych wysunęli ostatnio propozycję odróżniania na etykietach mleka UHT i mleka świeżego. Będzie ona poddana pod głosowanie w połowie marca, a do tego czasu trwać będą szczegółowe konsultacje w tym względzie.