TÜV Rheinland Polska: Podstawa samego kierownictwa kluczowa dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności

– Fundamentem dobrze prosperującej firmy, także produkującej żywność jest kadra pracownicza. Postawa kierownictwa najwyższego szczebla, ideologia prowadzenia firmy, zaangażowanie w sprawy jakości i bezpieczeństwa oraz zapewnienie środków to elementarne wymagania na drodze budowania świadomości pracowniczej w zakresie produkcji bezpiecznych wyrobów – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marta Ciołkowska, Specjalista ds. Certyfikacji w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska. Aby pracownik był świadomy swej roli w tworzeniu i zapewnieniu bezpiecznego produktu dla konsumenta należy zadbać o: prewencyjny system bezpieczeństwa żywności; wykształcenie pracownika (uzyskane w szkole lub na uczelni); doświadczenie pracownika; doskonalenie pracownika tak by „nabrał” odpowiedzialności za to, co dzieje się w zakładzie, by potrafił sam oszacować ryzyko i przewidzieć konsekwencje zdarzeń; postawę pracowniczą czyli otwartość na to, co dzieje się w zakładzie i wokół niego; szkolenie do powierzonych zadań.
– Najtrudniejsze do realizacji są zmiany, których należy dokonać w oparciu o przeprowadzenie rzetelnej i szczegółowej analizy zagrożeń, ryzyka. Na przykład w nowym 7 wydaniu BRC mówi się o rozszerzeniu oceny ryzyka pod kątem zamiany lub oszustwa. Ma ona być przeprowadzona dla każdego z surowców lub grupy surowców, włączając opakowania, w celu identyfikacji potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa, autentyczności, zgodności z prawem i jakości produktu. Dokonanie takiej wnikliwej analizy jest kluczowe dla poprawnego prowadzenia procesu w zakresie jego bezpieczeństwa – wskazuje Marta Ciołkowska.
– Przemysł mleczarski jest jednym z bardziej dynamicznie rozwijających się rynków. Na rozwój wpływ miał wzrost eksportu artykułów mleczarskich do innych krajów Unii Europejskiej i poza nią, a co za tym idzie wdrożenie wymagań ustawodawstwa kraju potencjalnego kontrahenta. Utrzymanie systemu zarządzania jakością oraz konieczność spełnienia regulacji w ustawodawstwie krajowym i zagranicznym plasuje przemysł mleczarski na wysokim miejscu pośród innych. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na skuteczność systemu zarządzania jakością w tym norm BRC/IFS/PN ISO 22000:2006 jest zaangażowanie najwyższego kierownictwa oraz rola przedstawiciela odpowiedzialnego za systemy zarządzania jakością zwanego najczęściej pełnomocnikiem. Tu świadomość jest bardzo wysoka, idąca szczeblami od kierownictwa poprzez kadrę zarządzającą po szeregowych pracowników – podsumowuje Marta Ciołkowska, Specjalista ds. Certyfikacji w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.
