Australia: Fonterra sprzeda biznes jogurtowy Parmalatowi
Będący przedmiotem rozmów biznes jogurtów i deserów miałby zostać sprzedany firmie Parmalat Australia. Wszystkie procedury antymonopolowe mają być zamknięte w pierwszej połowie 2016 roku. Umowa obejmuje zakłady w Tamar Valley i Echuca oraz marki jogurtów i deserów.
Parmalat informuje, że obroty przejmowanego biznesu rocznie wynoszą 95 mln euro, a wartość transakcji wyniesie 10 mln euro.
Wszyscy zatrudnieni w przejmowanych zakładach otrzymali oferty pracy z Parmalatu.
Ostatnim dużym aktem biznesowym Fonterry w Australii była sprzedaż 7% pakietu akcji innej firmy mleczarskiej: Bega Cheese i zainwestowanie uzyskanej kwoty w serownię w Stanhope (Północna Victoria) przez co moce produkcyjne zakładu wzrosły o 50%.
Australia jest kluczowym rynkiem sprzedaży detalicznej dla Fonterry.