1. Aktualności
  2. Polska

Kolejne czeskie sery oficjalnie otrzymały status produktu chronionego, ChOG

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Barbara Wiercińska

Dnia 13 stycznia 2010 r. ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 24/2010 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę sera Jihoceská Niva (ChOG). Dzień później, 14 stycznia, na mocy rozporządzenia Komisji nr 32/2010, w rejestrze nazw chronionego pochodzenia znalazł się ser (któremu także przyznano status ChOG).

Czesi zgłosili swe produkty już w październiku 2004 r., a publikacja odbyła się w listopadzie 2007 r. Wobec tych rejestracji Słowacja zgłosiła sprzeciw, wskazując, że rejestracja przedmiotowych nazw mogłaby zagrozić istnieniu znaków towarowych zarejestrowanych na terytorium Słowacji – a zastrzeżenia te zostały uznane. Ponieważ w wyznaczonym terminie obydwa kraje nie porozumiały się co do rozstrzygnięcia spornych kwestii, decyzje podjęła Komisja Europejska. Uznała ona, że określenie „Niva” było od dziesięcioleci używane w sensie ogólnym w Czechach i Republice Słowackiej do oznaczenia rodzaju sera, i że terminy „Jihoceská Niva” i „Jihoceská Zlata Niva” stanowią wystarczające rozróżnienie. Rozporządzenia wchodzą w życie dwudziestego dnia po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym
Unii Europejskiej.