UE-USA: Czy Amerykanie zrezygnują z nazw zastrzeżonych w Europie


Każdy odwiedzający Stany Zjednoczone mógł zetknąć się z tym, że w tamtejszych placówkach handlowych bez problemu można kupić sery tj. Roquefort, Asiago, Mozzarella di Bufala Campana z dopiskiem „Made in USA”. UE naciska, aby amerykańskie mleczarnie zmieniły nazewnictwo argumentując, że produkty takie są przedmiotem specjalnej ochrony (receptura, precyzyjny, poddany kontroli sposób produkcji).
W ten sposób Unia chce chronić poddane ścisłej ochronie produkty i producentów na mocy traktatu o Handlu Transatlantyckim. Jednakże Amerykanie obawiają się, że zliberalizowany rynek przyniesie krajowym producentom realne i wymierne straty. Kontrowersje te stały się przedmiotem zainteresowania 55 senatorów, którzy żądają od Departamentu Rolnictwa odrzucenia unijnych propozycji.
Obie strony są gotowe przyjąć bardziej kompromisowe rozwiązania w których nazwy uogólnione jak mozzarella czy brie byłyby wolne od ochrony. Negocjacje są w toku.
