Arla buduje największą wytwórnię cottage cheese w Europie


Arla Foods, jedna z największych firm mleczarskich świata podjęła decyzję o zamknięciu dwóch zakładów i zainwestowaniu w dwie istniejące. Decyzja ma związek z kierunkami rozwoju zawartymi w Strategii firmy do 2017 roku.
- Chcemy wzmocnić naszą konkurencyjność i zdolności produkcyjne. Rynek zmienia się gwałtownie, marki własne zyskują udziały rynkowe. Chcemy zabezpieczyć zyskowna sprzedaż naszych wyrobów – mówi Jorgen Greve, Dyrektor Produkcji w Arla Sweden.
Do końca roku zostanie zamknięta w mleczarnia w Gothenburgu (do końca 2014), a jej produkcja przeniesiona do Jönköping i Linköping (pod Sztokholmem), które będą rozbudowane. Kolejną zmianą będzie zamknięcie do końca 2015 roku mleczarni w Skövde. W jej miejsce nastąpi budowa największego w Europie zakładu cottage cheese w nieczynnej dotąd mleczarni w Falkenberg. Mats Hedlund, szef produkcji wyrobów świeżych w Arla w Szwecji nie ukrywa, że otworzy to nowe możliwości w Szwecji i w innych krajach.
Kolejną zmianą będzie przeniesienie produkcji masła i wyrobów fermentowanych z zakładu Visby do zakładu w Kallhäll i Götene. Visby będzie koncentrować się na produkcji mleka w proszku, mleka świeżego oraz śmietany.
- W ostatnich latach podnosiliśmy efektywność zakładów w Danii, Niemczech I Wielkiej Brytanii. Teraz czas na zmiany w Szwecji, aby Arla mogła dalej być silna – komentuje Åke Hantoft, Prezes Arla Foods.
W Szwecji po zmianach będzie działać 11 zakładów Arla Foods. Inwestycje firmy w zakład w Falkenberg wyniosą 150-200 mln SEK, w mleczarni Jönköping – 100 mln SEK.
