1. Aktualności
  2. Polska

Wyższa podaż surowca spowodowała wzrost produkcji przetworów mleczarskich

Źródło: BGŻ/Marta Skrzypczyk
Autor: Aleksandra Karpińska
© FM

Według danych GUS w ubiegłym miesiącu dostawy mleka do mleczarni zwiększyły się sezonowo o prawie 12%, kształtując się na poziomie 818 mln litrów. Historycznie w maju poziom skupu wzrastał o kilkanaście procent (13-17%), przyrost ten mieści się zatem w dotychczasowej średniej.

Łącznie od początku roku mleczarnie zakupiły 3628,1mln l mleka, tj. o ponad 2% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wyższa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W maju br. wartość produkcji sprzedanej sektora zwiększyła się o 3,6% w stosunku do ubiegłego roku.
W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. wytworzono o prawie 7% więcej niż w 2010 r. serów świeżych i twarogu (160 tys. t) oraz o niespełna 1% więcej mleka przetworzonego(1070 mln l). Nieznacznie obniżyła się natomiast produkcja serów dojrzewających – o ponad 1% do 103 tys. t, choć już w samym maju zwiększyła się o 14% w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o 5% wyższym niż rok wcześniej.