1. Aktualności
  2. Polska

MRiRW: Masło jędrzejowskie na liście produktów tradycyjnych

Źródło: gospodarka.gazeta.pl za PAP
Autor: Aleksandra Karpińska

Masło jędrzejowskie z regionu świętokrzyskiego zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Poinformowała o tym w piątek rzeczniczka marszałka województwa świętokrzyskiego Iwona Sinkiewicz.

Masło jędrzejowskie\" produkowała od 1927 roku mleczarnia włościańska w Desznie. Obecnie produkt ten powstaje w istniejącej od 1937 roku Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu. Dokumenty potwierdzające historię tego produktu, które zachowały się do dziś, to zdjęcia procesu produkcji z lat 1948 i 1949 roku. Od tamtej pory drewniane maszyny i urządzenia zastąpiono metalowymi, ale większość prac przy produkcji nadal wykonuje się ręcznie. Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi są już 54 pozycje z regionu świętokrzyskiego. Króluje na niej województwo śląskie, które ma 121 produktów. Na listę trafiają produkty, których wyjątkowa jakość i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji